• Αρχική
  • E-books
  • Blog
Lydia Psaradelli
  • Αρχική
  • E-books
  • Blog

Blog

Η ιστορία που αξίζει να γραφτεί

Η ιστορία που αξίζει να γραφτεί

Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Η αγωνία για την ιστορία που αξίζει να γραφτεί μπορεί να στοιχειώσει για πάντα την συγγραφική σου ζωή. Όταν είσαι νέος συγγραφέας, οι φοβίες είναι πολλές και ποικίλες και δεν σε αφήνουν να ξετυλίξεις τις επιθυμίες σου. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλούς πετυχημένους συγγραφείς.

Το όποιο θάρρος χάνεται και οι αμφιβολίες είναι περισσότερες από την ανάγκη σου να νιώσεις ότι μπορείς κι εσύ να γίνεις ένας συγγραφέας. Να γίνεις σαν εκείνους που βλέπεις και θαυμάζεις,  μυρίζεις τα βιβλία τους και παρακολουθείς να κάνουν βήματα που λαχταράς να γίνουν δικά σου.

Τότε, όλη η θετική στάση και σιγουριά μετατρέπεται σε ερωτηματικά που δεν σταματούν να ξεπηδούν σε όλες τις φάσεις. Και ο φόβος, γίνεται συνήθεια που όταν φτάνει τα όρια του εθισμού είναι το ίδιο καταστροφικός με όλους τους γνώριμους εθισμούς.

Αντί να ολοκληρώνεις ένα διήγημα, ένα δοκίμιο, μια ιστορία που νιώθεις ότι θέλεις να εξιστορήσεις, μια υπόθεση που θα γίνει βιβλίο, χιλιάδες ερωτήματα και φόβοι παίρνουν την θέση της υγιούς δημιουργικότητας.

Δράκοι και πόλεμοι σε νέα μορφή «κατατρώνε» τη δημιουργικότητά σου και εξουσιάζουν το μυαλό σου αντί να γεμίζουν λευκές σελίδες. Ένα μαράζι σε κατατρώει και συ είσαι μισός.

Αν πιστεύεις ότι είσαι ο μόνος που το βιώνει αυτό…

και συνεχίζεις να αναρωτιέσαι για την ιστορία που αξίζει να γραφτεί

Δεν είσαι μόνος σε αυτό και οι δεκάδες ερωτήσεις που κατακλύζουν το δικό σου  μυαλό, κατακλύζουν το μυαλό χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να γράψουν κάτι καινούργιο ή να το τολμήσουν για πρώτη φορά.

Το email μου λαμβάνει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μηνύματα αμφιβολίας από νέους συγγραφείς ή εν δυνάμει συγγραφείς, που εκδηλώνουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αυτή τους την φοβία.

Αν παρακολουθείς τακτικά τις δημοσιεύσεις των σχετικών άρθρων μου για την δημιουργική γραφή, θα θυμάσαι το κείμενό μου με τίτλο, «Συγγραφέα, σταμάτα να φοβάσαι!».

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει δημοσιευθεί εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα των αναγνωστών της ιστοσελίδας. Είναι τόσο εύκολο να σε εμποδίσουν οι φόβοι να γράψεις. Θα τους το επιτρέψεις;

 

Το πρώτο βήμα είναι το δυσκολότερο

Η αποτυχία είναι ο βασικότερος παράγοντας που μας επηρεάζει και παίζει με την ψυχολογία ενός συγγραφέα. Φοβάσαι ότι αυτό στο οποίο θα ρίξεις όλη σου την ενέργεια θα αποδειχθεί άνθρακας, κανένας δεν θα ασχοληθεί μαζί του κι εσύ… τι θα σκεφτεί ο κόσμος για σένα;

Σκέφτεσαι ποιο θα είναι εκείνο το ένα θέμα, άξιο λόγου που θα τραβήξει τη προσοχή και θα «πουλήσει» πολύ… εν ολίγοις θα γίνει ένα Best seller για το οποίο θα μιλάει όλος ο κόσμος και εσύ θα αποδειχθεί ότι είσαι ο καλύτερος συγγραφέας του αιώνα. Και μήπως πρέπει να γράψεις ένα βιβλίο με μεγάλη λογοτεχνική αξία για να καταφέρεις να εκδοθεί και να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία;

Διαβάζεις μυθιστορήματα γνωστών συγγραφέων και ζηλεύεις την πορεία τους, το τι έγραψαν, πως αυτό έφτασε στην δική σου βιβλιοθήκη –ακόμα κι αν κάποια από αυτά δεν είναι από τα αγαπημένα σου, και απορείς πως το έκαναν αυτό-, διαβάζεις βιογραφίες και αποφθέγματα και ορκίζεσαι ότι αυτό θέλεις να κάνεις κι εσύ.

Τα όνειρά σου είναι όμορφα αλλά οι φοβίες σου δεν σου επιτρέπουν να τα υλοποιήσεις

Υποφέρεις καθώς ο αέρας σου λιγοστεύει και το μόνο που κάνεις είναι να θρέφεις τις φοβίες σου. Όταν αποφασίσεις ότι αυτό θέλεις να κάνεις, γιατί καταλαβαίνεις ότι αυτό σου λείπει, τότε το πρώτο βήμα που θα κάνεις σε τρομάζει απίστευτα. Κι αν δεν είναι το σωστό; Πως θα ξέρεις ότι αποφάσισες συνετά/εμπορικά; Πώς θα ξέρεις ότι η ιστορία που έχεις να πεις, αξίζει να εξιστορηθεί;

 

Εσύ, η ιστορία, τα όνειρά σου και το μεγάλο μυστικό

Με ρωτάς αν η δική σου ιδέα για διήγημα/παραμύθι/βιβλίο αξίζει να αποτυπωθεί και να εκδοθεί. Επίτρεψέ μου να μοιραστώ ένα μυστικό μαζί σου:

Το βιβλίο που έχεις στο κομοδίνο σου, κυκλοφορεί ακριβώς γιατί κάποιος συγγραφέας δεν φοβήθηκε ότι η ιδέα του δεν αξίζει.

Απλά, δούλεψε σκληρά και ΤΟΛΜΗΣΕ.

 

Πάρε μια βαθιά ανάσα και δες τι μπορείς να κάνεις από δω και πέρα

►Πολλές φορές η μαεστρία ενός συγγραφέα διαφοροποιεί την ιστορία και μπορεί να την κάνει να ξεχωρίσει ή να περάσει απαρατήρητη. Οπότε αν είσαι εν δυνάμει συγγραφέας υπολόγισε ότι θα χρειαστεί να δουλέψεις στην ιστορία σου λίγο παραπάνω από ό,τι θα έκανε ένας συγγραφέας που έχει δοκιμαστεί, γνωρίζει πως λειτουργεί το σύστημα, και έχει εκδώσει αρκετά βιβλία.

►Σημαντικός παράγοντας προς την υλοποίηση του δικού σου βιβλίου είναι να δουλέψεις σκληρά σε όλα τα στάδια. «Πάτησε» τον φόβο σου και χτίσε σιγά σιγά το δικό σου όνειρο με δουλειά.

►Πίστεψε στην ιδέα που έχεις. Όλες οι ιστορίες αξίζουν να καταγραφούν. Πρόσεξε πολύ τις λεπτομέρειες και αν κάτι σε ανησυχεί ότι κάνει αδύναμη την ιστορία σου ή βαρετή, τροποποίησέ το, αφαίρεσέ το ή εμπλούτισέ την με νέα ενδιαφέροντα στοιχεία. Επιπλέον σκέψου ότι το βιβλίο που θα γράψεις θα πρέπει να το πιστέψεις πρώτα εσύ και να μπορείς να το υπερασπιστείς σε όλα τα στάδια. Οπότε πρέπει να έχεις βάλει τα δυνατά σου. Είπαμε ότι πάντα θα βλέπεις πόσα μπορείς να καταφέρεις εσύ στο στάδιο που βρίσκεσαι. Αν σε ευχαριστεί και το αγαπάς πολύ, θα μελετήσεις και θα εξελιχθείς καθώς ασχολείσαι με αυτό όλο και περισσότερο.

►Βρες τη ιδέα που σε εμπνέει. Είναι αυτό ένα θέμα για το οποίο θα ήθελες να διαβάσεις; Ρίξε μια ματιά στη βιβλιοθήκη και το κομοδίνο σου. Ποια βιβλία σου αρέσει να διαβάζεις; Είναι σίγουρο ότι αυτό θα σου δείξει περίπου σε ποια πλαίσια θέλεις να κινηθείς και ίσως πιο είδος είναι ευκολότερο για σένα.

►Επισκέψου βιβλιοπωλεία και κάνε μια μικρή έρευνα αγοράς. Υπάρχει το θέμα σου στα ράφια του βιβλιοπωλεία; Κι αν το βιβλιοπωλείο δεν μπορεί να σε καλύψει, έχεις πολλές εναλλακτικές.  Ενίσχυσε την έρευνά σου με μια διαδικτυακή έρευνα σε βιβλία με το ίδιο θέμα. Διάβασε, ενημερώσου και ξέφυγε από τα κλισέ. Πάντα υπάρχει περιθώριο.

►Μπορείς πάντα να κάνεις μια μικρή έρευνα ανάμεσα σε φίλους σου που αγαπούν το διάβασμα. Πρόσεχε μόνο με ποιους θα μοιραστείς την ιδέα σου. Δεν είναι πάντα όλοι καλοπροαίρετοι. Σίγουρα δεν θες να δεις το βιβλίο σου να κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία με το όνομα του καλύτερού σου φίλου.

►Αναρωτήσου τι σε έκανε από την αρχή να επιλέξεις ένα θέμα σαν αυτό για το έργο σου. Θα ήθελες να διαβάσεις ένα βιβλίο γι’ αυτό; Κι αν σκεφτείς «γιατί όχι;», τότε είσαι σε καλό δρόμο. Γράψε το βιβλίο σου και δείξε στους αναγνώστες σου, γιατί επέλεξες να το γράψεις. Κάνε το ενδιαφέρον και για εκείνους και δούλεψε πολύ πάνω σε αυτό.

►Ρώτησε ειδικούς, συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, υπαλλήλους σε βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους, ανθρώπους του χώρου. Ζήτησέ τους να σε πληροφορήσουν για τα πάντα. Ρώτα για να μάθεις. Ζήτησε να μάθεις πώς επιλέγουν ένα βιβλίο προς έκδοση, με ποιον τυπογράφο συνεργάζονται, πώς προωθούν τα βιβλία τους και άλλες όμορφες ερωτήσεις που θα σε μάθουν ακόμα περισσότερα. Μη φοβηθείς να ρωτήσεις όλα όσα έρχονται στο μυαλό σου. Ρώτησε ακόμα κι αν ξέρεις κάποια πράγματα. Οι άνθρωποι του χώρου αγαπούν να μιλάνε για την δουλειά τους όπως ακριβώς σου αρέσει εσένα να μιλάς για τα βιβλία και τη συγγραφή. Μοιραστείτε την αγάπη σας για τον χώρο (αναπόφευκτα θα μοιραστείτε και τα άσχημα μαζί με τα καλά).

►Μελέτησε, μελέτησε, μελέτησε. Επένδυσε στον εαυτό σου. Μάθε περισσότερα. Διάβασε πολλούς και διαφορετικούς συγγραφείς, με διαφορετική κουλτούρα, καταγωγή και στυλ γραψίματος. Βάλε στόχο να εξελίσσεσαι μέρα με την ημέρα. Χρησιμοποίησε σαν μέτρο σύγκρισης εσένα και μόνο εσένα.

 

Το ένα επιπλέον μυστικό που θα σε βοηθήσει

Ένα θα πρέπει να ξέρεις και θα σε βοηθήσει σε όλη σου την συγγραφική ζωή. Μη γράφεις κατά παραγγελία, σύμφωνα με το τι πιστεύεις ότι θα αρέσει στους αναγνώστες. Αυτό μπορεί να σε καταστρέψει. Αν γράψεις κάτι ίσα ίσα για να πουλήσεις, αυτό θα φανεί. Το κείμενο θα ξεφεύγει πολύ από το δικό σου στυλ και ο αναγνώστης θα το εισπράττει αυτό.

Ο κόσμος θα το καταλάβει και δεν θα σε διαβάζει. Οπότε, γράψε για θέματα που σου αρέσουν, για αυτά που έχεις στην καρδιά σου. Δοκίμασε τα όριά σου αλλά μείνε πιστός σε σένα. Γράψε γι’ αυτό που σου αρέσει. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσεις να φτάσεις στις καρδιές των αναγνωστών. Έτσι θα γίνεις ένας πετυχημένος συγγραφέας και τα βιβλία σου θα γεμίσουν γνώσεις τους αναγνώστες.

Πίστεψε στο Θέμα σου και Κάνε την Αρχή Σήμερα. Μην καθυστερείς! Μπορείς να τα καταφέρεις

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει το LydiaPsaradelli.gr

Αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο στα υπόλοιπα θέματα του blog που θα σε βοηθήσουν στην όλη διαδικασία της δημιουργικής γραφής.

Μη ξεχάσεις να κατεβάσεις τα μαθήματα δημιουργικής γραφής της σειράς «Μαθαίνω τα μυστικά – Αποκτώ τις δεξιότητες».

Κάνε τη συγγραφή μέρος της καθημερινότητά σου.

Κατέβασε δωρεάν το ebook με τίτλο «Γράψε το δικό σου βιβλίο τώρα! 10 + 1 βήματα σίγουρης επιτυχίας»

LydiaPsaradelli.gr

E-BOOK

Γράψε το δικό σου βιβλίο τώρα! 10 + 1 βήματα σίγουρης επιτυχίας

Ετικέτες:βιβλία, Δημιουργική Γραφή, λογοτεχνία, Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής, μαθήματα συγγραφής δωρεάν, Πώς θα γίνω συγγραφέας, Πώς θα γράψω ένα βιβλίο, πώς να γράψω ένα βιβλίο, συγγραφέας, συγγραφή, συγγραφή βιβλίων, συμβουλές συγγραφής

  • Share:
Λυδία Ψαραδέλλη

Σπούδασε Διοίκηση και Οικονομικά καθώς και Πληροφορική, ενώ εμπλούτισε την εκπαίδευσή της παρακολουθώντας μαθήματα σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων, το Πανεπιστήμιο Yale και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης. Είναι επιχειρηματίας και απασχολείται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα Management και Marketing, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας. Γράφει μη-λογοτεχνικά και λογοτεχνικά βιβλία. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή και Επιχειρηματικότητα μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας LydiaPsaradelli.gr αλλά και σε συνεργασία με Επιχειρήσεις, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και Εκδοτικούς Οίκους. Άρθρα και ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί σε Λογοτεχνικές Ιστοσελίδες, έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις, ενώ τα έργα της έχουν λάβει διακρίσεις σε Διεθνείς Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία και e-books και βοήθησε με επιτυχία πολλούς δημιουργούς και επιχειρηματίες.

Προηγούμενο άρθρο

Έμπνευση - Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής
14 Μαΐου 2016

Επόμενο άρθρο

Πώς θα γράψω ένα βιβλίο;
22 Σεπτεμβρίου 2016

Θα σε Ενδιαφέρει

Πώς θα γράψω ένα συγγραφικό βιογραφικό;
Πώς θα γράψω ένα συγγραφικό βιογραφικό;
21 Ιουνίου, 2021
Πώς να βρεις τίτλο για βιβλίο
Πώς να βρεις τίτλο για βιβλίο
22 Ιουλίου, 2019
Οδηγίες για νέους συγγραφείς
Οδηγίες για νέους συγγραφείς
24 Νοεμβρίου, 2018

    5 σχόλια

  1. ifigeneia
    18 Μαΐου 2016
    Απάντηση

    Πραγματικα όλα όσα γραφετε με αντιπροσωπευουν πλήρως. Ευτυχώς εγώ δεν φοβαμαι να γραψω (γιατί αυτη η ιστορια με βασανιζει απο τα 15 μου και ειμαι 27 οποτε ακομη και να την κρατησω για μενα θα την γραψω) αλλα φοβαμαι σιγουρα την μελλοντικη αποτυχία καθώς επισης και το γεγονόσ πως οι ιδεες μου μπορεί να μην γίνουν αποδεκτες απο κοινό η εκδοτη γιατι είναι λιγο διαφορετικες. Ωστοσο, εστω και για μενα την ιστορια την γραφω οπως ακριβως την θελω.

    • Lydia Psaradelli
      18 Μαΐου 2016
      Απάντηση

      Χαίρομαι πολύ που τα κείμενά μου σε βοηθούν, Ιφιγένειά μου και μετά την επικοινωνία που είχαμε, θέλω να σου ευχηθώ τα καλύτερα με το έργο σου, σύντομα να ολοκληρώσεις την διόρθωσή του και να βρεις τον εκδότη που θα πιστέψει σε αυτό και θα πραγματοποιήσει την έκδοσή του. Μη σταματάς να δουλεύεις σκληρά προς αυτό τον δρόμο. Σύντομα θα δημοσιεύσω και το σχετικό άρθρο για τη χρησιμοποίηση των ιστορικών προσώπων που συζητήσαμε, και οφείλω να ομολογήσω ότι είναι κάτι που με αφορά και εργάζομαι πάνω σε αυτό τα τελευταία 6 χρόνια.

  2. Ηλίας
    8 Ιουλίου 2016
    Απάντηση

    Θα ήθελα για αρχή να σας δωσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για το blog και για τις συμβουλές που δίνετε. Έδω και καιρό, καταπιάνομαι με την συγγραφή ενός μυθιστορήματος, η πρώτη σοβαρή μου απόπειρα. Ένα μυθιστόρημα το οποίο έχω σβήσει και έχω ξαναγράψει, χωρις να το τελειώσω ποτέ, τουλάχιστον τρεις φορές. Πάντα καθώς το διάβαζα, έμενα ανικανοποίητος απο το αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι δεν είμαι καλός στην ανάπτυξη των χαρακτήρων μου. Με αποτέλεσμα, να έχω φτάσει ήδη στα μισά του βιβλίου και να έχω κολλήσει εκεί. Θα μου ήταν χρήσιμες κάποιες συμβουλές απο εσάς αν ήταν δυνατόν
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Lydia Psaradelli
      21 Ιουλίου 2016
      Απάντηση

      Σε ευχαριστώ Ηλία για τα τόσο όμορφα λόγια σου και με συγχωρείς πολύ για τη καθυστέρηση της απάντησής μου.

      Το ότι έχεις επισημάνει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα είναι πολύ θετικό και θα σε βοηθήσει ώστε η επόμενη φορά συγγραφή του βιβλίου να είναι πιο σωστή. Φυσικά δεν θα ήθελα να κάνεις πάλι όλο τον κόπο να γράψεις εκ νέου το βιβλίο σου και να καταλήξεις για άλλη μια φορά να το σβήνεις απογοητευμένος. Ο συγγραφικός σου χρόνος είναι πολύτιμος.

      Θα πρότεινα να ξεκινήσεις από εκεί που αναγνώρισες το πρόβλημα: την δόμηση των χαρακτήρων. Ασχολήσου με τους χαρακτήρες του βιβλίου σου μια ολόκληρη εβδομάδα. Βάλε προτεραιότητα την σωστή δημιουργία τους. Είναι πλάσματα φτιαγμένα από σένα και έχεις την δύναμη να τα κάνεις συναρπαστικά. Δεν γνωρίζω ακριβώς την υπόθεση του βιβλίου σου αλλά πάντα μπορούν να προβληθούν δυναμικοί και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Πρόσθεσε κάποια μυστικά στη ζωή τους. Μη γράψεις απευθείας την ιστορία σου. Πάρε χαρτί και στυλό, post it και μαρκαδόρους και νιώσε και πάλι παιδί. Γράψε τα χαρακτηριστικά του κάθε χαρακτήρα σου, τοποθέτησε στο πλευρό του φίλους και εχθρούς, αδυναμίες και πάθη.

      Μη σταματήσεις πριν γράψεις 2-3 σελίδες για τον καθένα από τους χαρακτήρες σου. Όταν το ολοκληρώσεις θα πρέπει να ξέρεις απέξω και ανακατωτά τον κάθε έναν από αυτούς. Να γνωρίζεις τι είναι ικανός να κάνει.

      Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να λειτουργήσεις και στα υπόλοιπα στάδια της αφήγησης της ιστορίας σου. Καλό είναι να γνωρίζεις το κάθε βήμα, όλες τις ανατροπές και να έχεις φτιάξει ένα πλήρες πλάνο πριν την αφήγηση.

      Και θα ήθελα να σου προτείνω και κάτι διαφορετικό: Αν έχεις ήδη σπαταλήσει απίστευτες ποσότητες ενέργειας σε αυτό το βιβλίο (από την σκέψη μέχρι και την συγγραφή του), κάνε ένα διάλειμμα από αυτό. Γράψε την επόμενη ιστορία σου. Κάνε ένα – ένα τα βήματα και ολοκλήρωσε κάτι διαφορετικό. Μη το ξεχάσεις… απλώς επέστρεψε μετά από ένα χρονικό διάστημα και πάλι σε αυτό.

      Θα χαρώ να έχω νέα σου σύντομα. Καλή επιτυχία!

  3. Ηλίας
    31 Ιουλίου 2016
    Απάντηση

    Σευχαριστώ για την απάντηση σου. Ένα άλλο θέμα που με απασχολεί, είναι η έκταση του έργου. Υπολογίζω ότι αυτό που γράφω θα είναι περίπου 30-35000 λέξεις. Αξίζει να τραβήξω το μήκος εις βάρος της υπόθεσης; Προσπαθώ να επικεντρωθώ περισσότερο στους ‘ηρωες οαρά στην δράση αλλά βλέπω ότι το αποτέλεσμα είναι μάλλον “φτωχό” σε έκταση. Τελικά, ποιό είναι το ζητούμενο;

Απάντησε Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή Άρθρα

Πώς πρέπει να ξεκινάει το βιβλίο σου για να έχει επιτυχία;
Λυδία Ψαραδέλλη
25 Μαΐου 2015

Πώς πρέπει να ξεκινάει το βιβλίο σου για να έχει επιτυχία;

Πώς θα βρεις τον χρόνο και την ενέργεια να γράψεις το βιβλίο σου
Λυδία Ψαραδέλλη
1 Ιουνίου 2015

Πώς θα βρεις τον χρόνο και την ενέργεια να γράψεις το βιβλίο σου

8 + 1 πράγματα που σε εμποδίζουν να γράψεις το βιβλίο σου
Λυδία Ψαραδέλλη
21 Ιουνίου 2015

8 + 1 πράγματα που σε εμποδίζουν να γράψεις το βιβλίο σου

Συγγραφέα, σταμάτα να φοβάσαι!
Λυδία Ψαραδέλλη
28 Ιουνίου 2015

Συγγραφέα, σταμάτα να φοβάσαι!

Τι πρέπει να κάνεις αφού γράψεις το βιβλίο σου;
Λυδία Ψαραδέλλη
4 Οκτωβρίου 2015

Τι πρέπει να κάνεις αφού γράψεις το βιβλίο σου;

LYDIA PSARADELLI

  • Blog
  • E-books

 Copyright 2008-2022 © LydiaPsaradelli.gr