• Αρχική
  • E-books
  • Blog
Lydia Psaradelli
  • Αρχική
  • E-books
  • Blog

Blog

Πώς θα γράψω ένα συγγραφικό βιογραφικό;

Πώς θα γράψω ένα συγγραφικό βιογραφικό;

Χρόνος Ανάγνωσης: 6 λεπτά

Ολοκλήρωσες το βιβλίο σου και θέλεις να το στείλεις προς αξιολόγηση στους εκδοτικούς οίκους. Φυσικά επιλέγεις τους εκδοτικούς που πιστεύεις ότι ταιριάζουν με το είδος και ύφος του βιβλίου σου αλλά πάνω από όλα σου αρέσουν. Εκείνους που πιστεύεις ότι θα εκδώσουν και θα προωθήσουν το βιβλίο σου με τον τρόπο που φαντάζεσαι. Μαζί με το βιβλίο πρέπει να στείλεις και ένα σύντομο συγγραφικό βιογραφικό. Ή μήπως το βιβλίο σου έχει ήδη επιλεγεί από τον εκδοτικό και ήρθε η ώρα να γράψεις το συγγραφικό βιογραφικό για το εξώφυλλό του;

Ο ρόλος του εκδότη και οι απαιτήσεις του εκδοτικού οίκου.

Πολλοί εκδότες έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους τι ακριβώς αναμένουν από τον συγγραφέα να τους στείλει μαζί με το προς αξιολόγηση βιβλίο. Αρκετοί φυσικά μπορεί να ζητούν μόνο μερικά από τα κεφάλαια. Θυμάσαι πόσο σημαντική είπαμε ότι είναι η αρχή του βιβλίου σου; Έτσι και όταν θα πάρει στα χέρια του τα πρώτα κεφάλαια ο εκδότης θα το κρίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι η δουλειά του και μπορεί να καταλάβει αμέσως με τι έχει να κάνει. Οπότε και εσύ πρέπει να φροντίσεις να στείλεις ένα καλά διορθωμένο και φυσικά πολύ δουλεμένο και με όσο καλύτερο τρόπο μπορείς, βιβλίο. Μη συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο από αυτό. Έχουμε μιλήσει σε άλλα άρθρα για το πόσο σημαντικό είναι να νιώθεις ο ίδιος πρώτα σίγουρος για το αποτέλεσμα της δουλειάς σου.

Αν λοιπόν ο εκδότης έχει ήδη δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του τι ζητάει, τότε φρόντισε να σεβαστείς ακριβώς τις οδηγίες του. Αυτό θα εκτιμηθεί. Κάτι διαφορετικό θα φανεί σαν να μην σέβεσαι τον χρόνο και τη δουλειά του. Πολλοί εκδότες ζητούν ένα σύντομο συγγραφικό βιογραφικό 250 λέξεων.

Πώς θα γράψω ένα συγγραφικό βιογραφικό;

Αν είναι νέος συγγραφέας και προσπαθείς να στείλεις το πρώτο σου βιβλίο προς αξιολόγηση τότε μπορεί να νιώθεις έξω από τα νερά σου. Δεν έχεις προηγούμενο συγγραφικό έργο και δεν ξέρεις πώς να «συστήσεις» τον εαυτό σου στον άνθρωπο που μπορεί να παίξει τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτή τη φάση της ζωής σου. Και αμέσως μετά από τον εκδότη, σκέφτεσαι με δέος τους αναγνώστες σου.

Ας δούμε τι μπορείς να γράψεις στο συγγραφικό σου βιογραφικό:

  1. Ξεκίνησε με το ονοματεπώνυμό σου και που έχεις γεννηθεί.
  2. Περιέλαβε τις σπουδές σου ίσως σε Πανεπιστήμιο, κάποια σχετικά επιμορφωτικά σεμινάρια ή ακόμα και τις σπουδές ξένων γλωσσών. Πρόσεχε μη το παρακάνεις με τα παραπάνω και κουράσεις τον άνθρωπο που περιμένει να διαβάσει κάτι σχετικό με το βιβλίο και τη συγγραφή.
  3. Περιέγραψε τη σχέση σου με τα βιβλία και πότε ξεκίνησες τη συγγραφή. Θυμήσου ότι δεν γράφεις έκθεση ιδεών αλλά παρουσιάζεις με τον καλύτερο τρόπο τον συγγραφέα-εσένα μέσα από μια παράγραφο.
  4. Αν έχεις λάβει λογοτεχνικά βραβεία σε διαγωνισμούς πρέπει να τα αναφέρεις εδώ ακριβώς όπως επίσης κι αν έχεις δει έργα σου να δημοσιεύονται σε ιστολόγιο κλπ. Αν δεν έχεις κάτι τέτοιο να γράψεις, τότε σκέψου το σοβαρά να ξεκινήσεις σήμερα κιόλας τη συνεργασία με ιστότοπους, τη δημιουργία blog με ιστορίες σου κλπ
  5. Έχεις κάποιο συγκεκριμένο συγγραφικό στόχο που θέλεις να μοιραστείς με τους αναγνώστες σου; Τότε εδώ ακριβώς μπορείς να γράψεις τα όνειρά σου. Στοχεύεις το συγκεκριμένο βιβλίο να αποτελέσει το επόμενο Best Seller για το οποίο θα γίνεις γνωστός σε όλο το κόσμο; Γιατί να μην το μοιραστείς με τους αναγνώστες σου τότε;
  6. Αν γράφεις ένα Μη-Λογοτεχνικό βιβλίο τότε οφείλεις να είσαι λίγο πιο προσεκτικός στη συγγραφή του συγγραφικού σου βιογραφικού. Με πιο τυπικό λόγο δώσε ιδιαίτερο «βάρος» στην όποια γνώση και σπουδές κατέχεις. Θέλεις οι αναγνώστες να εμπιστευθούν το συγγραφέα και να διαβάσουν και εφαρμόσουν αυτά που τους μαθαίνει.
  7. Άνοιξε τα βιβλία που σου αρέσουν και δες πώς είναι τα συγγραφικά βιογραφικά ανθρώπων που έχεις επιλέξει να διαβάσεις τα έργα τους. Εύχομαι σύντομα να έχεις ένα αντίστοιχο συγγραφικό βιογραφικό και εσύ.
  8. Σκέψου τι θέλεις να επικοινωνήσεις στους αναγνώστες σου.

 

Το συγγραφικό βιογραφικό αυτός ο ζωντανός οργανισμός.

Καθώς εξελίσσεσαι σαν συγγραφέας το συγγραφικό σου βιογραφικό θα εξελίσσεται μαζί σου. Νέες ασχολίες θα προστίθεται. Ιστορίες και βιβλία θα ενισχύουν περισσότερο το συγγραφικό βιογραφικό σου.

Θυμήσου ότι το ύφος του βιογραφικού πρέπει να είναι ανάλογο του έργου που συνοδεύει.

 

Συγγραφικά Βιογραφικά Γνωστών Συγγραφέων.

Παράδειγμα πρώτο: «O Eυγένιος Τριβιζάς είναι εξερευνητής, εφευρέτης και ζογκλέρ μελάτων αυγών. Έχει ανακαλύψει το Nησί των Πυροτεχνημάτων, τη Φρουτοπία, το Πιπερού, το Κουτσουλιστάν, την Κουμασιλάνδη, τη Xώρα των Xαμένων Xαρταετών και την Πολιτεία με Όλα τα Xρώματα εκτός από το Pοζ. Οι γνωστότερες εφευρέσεις του Ευγένιου είναι: ο γαργαλιός (ένα μηχάνημα που σε γαργαλάει όταν είσαι λυπημένος), το ηλεκτρικό ρουφοσκόπιο (ένας συνδυασμός τηλεσκόπιου και ηλεκτρικής σκούπας, με το οποίο όχι μόνο βλέπει κανείς τα αστέρια αλλά άμα θέλει τα ρουφάει και τα κάνει γιρλάντες), ο φαγώσιμος χαρτοπόλεμος, η μπανιέρα με τις δώδεκα τρύπες, ο ιπτάμενος ανεμόμυλος, η τσουλήθρα με τα σκαλοπάτια, η μελωδική ομπρέλα, το παπιγιόν για νάνους και ο αναδρομικός καθρέφτης (που σε δείχνει όπως ήσουνα πριν από δέκα χρόνια). Ο Ευγένιος ζει στο Nησί των Πυροτεχνημάτων με τον παπαγάλο του, τη Σύνθια, τον άσπρο του ελέφαντα, τον Πουκιπόν, τη Λιλή, την παρδαλή λεοπάρδαλη, τον Οράτιο Αοράτιο, το αόρατο πράσινο καγκουρό, και άλλους πολλούς γνωστούς και φίλους. Ο Ευγένιος έχει μία μοναδική συλλογή από κομμάτια παλιών παραμυθιών. Η σπάνια συλλογή του περιλαμβάνει: ένα πούπουλο από το μαξιλάρι που κοιμόταν η Πεντάμορφη, το κορδόνι από το δεξί παπούτσι του Παπουτσωμένου Γάτου, ένα τούβλο απ’ το σπίτι που είχαν χτίσει τα τρία γουρουνάκια, τα γυαλιά της γιαγιάς της Kοκκινοσκουφίτσας και το φιτίλι από το λυχνάρι του Αλαντίν.”

Παράδειγμα δεύτερο: “Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι. Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009 και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. To βιβλίo της ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ έχει μεταφραστεί και στα τουρκικά, ενώ το μυθιστόρημά της ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ κυκλοφορεί στα αλβανικά, στα ιταλικά και στα ισπανικά, ενώ σύντομα θα εκδοθεί και στα αγγλικά. Το ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ κυκλοφορεί στα αλβανικά, ενώ το ΒΑΛΣ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΥΣ, που έγινε τηλεοπτική σειρά στην Κύπρο και την Ελλάδα, έχει μεταφραστεί στα κινεζικά και στα βουλγαρικά. Τέλος, το ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΧΟΒΟΛΗ έχει κυκλοφορήσει στα αλβανικά. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί δεκατρία μυθιστορήματά της, καθώς και δύο συλλογές διηγημάτων.”

Παράδειγμα τρίτο: “H Mελίνα Τσαμπάνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Σπούδασε νομικά στο Α.Π.Θ. και Filmmaking Studies στο UWCN. Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτις και σεναριογράφος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. “Ο πρώτος αμέθυστος” αποτέλεσε την πρώτη της συγγραφική απόπειρα ενώ υπογράφει το σενάριο της επιτυχημένης σειράς του Αντέννα, ‘”Αγριες Μέλισσες”.”

Παράδειγμα τέταρτο: “Ο Ray Celestin ζει στο Λονδίνο. Σπούδασε ασιατική τέχνη και γλώσσες και εργάζεται ως σεναριογράφος για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει δημοσιεύσει αρκετά διηγήματα. Η “Τζαζ του δολοφόνου” είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.”

 

Συγγραφικό βιογραφικό από Μη-Λογοτεχνικά Βιβλία.

Παράδειγμα πρώτο: «Ο Χόρχε Μπουκάι (Jorge Bucay) γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή). Γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ, ειδικεύτηκε στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών εργαζόμενος αρχικά σε νοσοκομεία και κλινικές και, εν συνεχεία, δίνοντας διαλέξεις σε ιδρύματα, κολέγια, θέατρα, καθώς και σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Μονίμως και παντού προσκεκλημένος, προσπαθεί να παρίσταται σε μαθήματα, σεμινάρια και συνέδρια στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Χιλή, το Μεξικό, τις Η.Π.Α, την Ιταλία, την Ισπανία… Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγγραφή, είδε τα περισσότερα βιβλία του να μεταφράζονται στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις λίστες των ευπώλητων.»

Παράδειγμα δεύτερο: «Η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς γεννήθηκε το 1948 στο Ivano-Frankovsk της Ουκρανίας και μεγάλωσε στη Λευκορωσία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ενώ έγραψε διηγήματα, θεατρικά έργα, σενάρια για ντοκιμαντέρ. Το κύριο έργο της, όμως, είναι τα βιβλία μαρτυριών που συγγράφει, προσδίδοντας νέα διάσταση στο γραμματολογικό είδος της λεγόμενης τεκμηριωτικής πεζογραφίας. Το πρώτο της βιβλίο, “Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας”(1985), περιέχει μαρτυρίες γυναικών που πολέμησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το βιβλίο της “Τελευταίοι μάρτυρες”, στο οποίο ενήλικοι ανακαλούν τις παιδικές τους αναμνήσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1989, η Αλεξίεβιτς αποκάλυψε με το βιβλίο της “Οι μολυβένιοι στρατιώτες” τη σκληρή αλήθεια για τον δεκαετή “άγνωστο” πόλεμο των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Η έκδοση, απαγορευμένη επί πολλά χρόνια, προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις τόσο από στρατιωτικούς κύκλους όσο και από εκπροσώπους του παλαιού καθεστώτος, οι οποίες μάλιστα κατέληξαν σε δικαστική δίωξη της συγγραφέως. Το 1993 η Αλεξίεβιτς εξέδωσε το βιβλίο της “Γοητευμένοι από τον θάνατο”, με θέμα τις αυτοκτονίες που σημειώθηκαν στην πρώην ΕΣΣΔ μετά την πτώση του κομμουνισμού, ενώ το 1996 κυκλοφόρησε το βιβλίο της “Τσερνόμπιλ – Ένα χρονικό του μέλλοντος”, που περιλαμβάνει μαρτυρίες για το πυρηνικό ατύχημα του 1986, τις οποίες συνέλεξε η συγγραφεύς περιπλανώμενη επί δύο χρόνια στην Απαγορευμένη Ζώνη, με κίνδυνο της υγείας της και της ζωής της. Τα βιβλία της κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε δεκάδες χώρες, όχι όμως και στην πατρίδα της, όπου η ίδια είναι στιγματισμένη ως αντικαθεστωτική. Από τον Οκτώβριο του 2000 ζει κάποιες περιόδους στην Ποντεντέρα, πόλη-άσυλο λογοτεχνών στην Τοσκάνη. Τα περισσότερα από τα βιβλία της διασκευάστηκαν για το θέατρο, τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση ενώ η ίδια τιμήθηκε για τα έργα της με πλήθος διεθνών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το βραβείο της Ένωσης Συγγραφέων Σουηδίας, το βραβείο Αντρέι Σινιάφσκι, το ρωσικό βραβείο Θριάμβου, το Βραβείο Λειψίας “για αμοιβαία κατανόηση στην Ευρώπη -1998”, το γαλλικό Βραβείο “Μάρτυρας του Κόσμου – 1999”, το Βραβείο Χέρντερ και το Βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Βιβλίου της Γερμανίας. Τον Οκτώβριο του 2015 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.»

 

Αναζήτησε επιπλέον συμβουλές μου στα άρθρα και στα ebook της ιστοσελίδας.

Θυμήσου να απολαμβάνεις κάθε στιγμή της συγγραφικής σου διαδρομής. Καλή επιτυχία!

 

Ετικέτες:Βιβλίο, Πώς θα γράψω ένα συγγραφικό βιογραφικό, συγγραφικό βιογραφικό

  • Share:
Λυδία Ψαραδέλλη

Σπούδασε Διοίκηση και Οικονομικά καθώς και Πληροφορική, ενώ εμπλούτισε την εκπαίδευσή της παρακολουθώντας μαθήματα σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων, το Πανεπιστήμιο Yale και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης. Είναι επιχειρηματίας και απασχολείται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα Management και Marketing, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας. Γράφει μη-λογοτεχνικά και λογοτεχνικά βιβλία. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή και Επιχειρηματικότητα μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας LydiaPsaradelli.gr αλλά και σε συνεργασία με Επιχειρήσεις, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και Εκδοτικούς Οίκους. Άρθρα και ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί σε Λογοτεχνικές Ιστοσελίδες, έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις, ενώ τα έργα της έχουν λάβει διακρίσεις σε Διεθνείς Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία και e-books και βοήθησε με επιτυχία πολλούς δημιουργούς και επιχειρηματίες.

Προηγούμενο άρθρο

Πώς να βρεις τίτλο για βιβλίο
21 Ιουνίου 2021

Θα σε Ενδιαφέρει

Πώς να βρεις τίτλο για βιβλίο
Πώς να βρεις τίτλο για βιβλίο
22 Ιουλίου, 2019
Οδηγίες για νέους συγγραφείς
Οδηγίες για νέους συγγραφείς
24 Νοεμβρίου, 2018
bed-book-flowers
Πώς να διαφημίσω το βιβλίο μου;
1 Ιουνίου, 2018

Απάντησε Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή Άρθρα

Πώς πρέπει να ξεκινάει το βιβλίο σου για να έχει επιτυχία;
Λυδία Ψαραδέλλη
25 Μαΐου 2015

Πώς πρέπει να ξεκινάει το βιβλίο σου για να έχει επιτυχία;

Πώς θα βρεις τον χρόνο και την ενέργεια να γράψεις το βιβλίο σου
Λυδία Ψαραδέλλη
1 Ιουνίου 2015

Πώς θα βρεις τον χρόνο και την ενέργεια να γράψεις το βιβλίο σου

8 + 1 πράγματα που σε εμποδίζουν να γράψεις το βιβλίο σου
Λυδία Ψαραδέλλη
21 Ιουνίου 2015

8 + 1 πράγματα που σε εμποδίζουν να γράψεις το βιβλίο σου

Συγγραφέα, σταμάτα να φοβάσαι!
Λυδία Ψαραδέλλη
28 Ιουνίου 2015

Συγγραφέα, σταμάτα να φοβάσαι!

Τι πρέπει να κάνεις αφού γράψεις το βιβλίο σου;
Λυδία Ψαραδέλλη
4 Οκτωβρίου 2015

Τι πρέπει να κάνεις αφού γράψεις το βιβλίο σου;

LYDIA PSARADELLI

  • Blog
  • E-books

 Copyright 2008-2022 © LydiaPsaradelli.gr