Οδηγίες για νέους συγγραφείς
Το όνειρό σου είναι να γίνεις συγγραφέας και μάλιστα ένας πολύ καλός συγγραφέας. Ίσως τα βιβλία σου να γίνουν Best Seller και να λατρευτούν από πολλούς αναγνώστες παγκοσμίως. Ίσως και να γίνουν και ταινία. Ή ακόμα καλύτερα να εκτιμηθούν σαν λογοτεχνικά διαμάντια και να αποτελέσουν πολύτιμα λογοτεχνικά κείμενα του πολιτισμού μας. Μαζί θα δούμε εδώ κάποιες πρώτες οδηγίες για νέους συγγραφείς.
Θα ξεκινήσουμε από την ψυχολογία ενός νέου συγγραφέα και θα αναλύσουμε όλα όσα πρέπει να κάνεις αλλά και όσα πρέπει να αποφύγεις σε αυτή τη νέα σου διαδρομή. Σαν πρώτη συμβουλή να έχεις στο μυαλό σου ότι πρέπει να διώξεις όλο το δέος που αισθάνεσαι, για την διαδικασία, τους συγγραφείς και τα βιβλία. Αυτό το δέος έχει τη τάση να μετατρέπεται σταδιακά σε μια φοβία για τα επόμενα βήματα και να σε καθηλώνει. Δεν το θέλουμε αυτό οπότε πρέπει να διώξεις μακριά το δέος και να αρχίσεις να απολαμβάνεις τη διαδρομή.
Οπότε θυμήσου μέχρι εδώ:
✔ Αποβάλω το δέος
✔ Μετατρέπω τη συγγραφή σε κάτι διασκεδαστικό
✔ Απολαμβάνω τη διαδρομή
Κι αν αυτά σου μοιάζουν θεωρητικά και ανεδαφικά, πίστεψέ με ότι είναι δοκιμασμένα και είναι τα πρώτα στάδια που θα σε βοηθήσουν σε όλη σου τη συγγραφική διαδρομή. Επειδή όμως δεν αρκούν αυτά, ας προχωρήσουμε.
Οδηγίες για νέους συγγραφείς
Ψυχολογία
Θωράκισε από την αυστηρή αυτοκριτική τα κείμενά σου
Οι νέοι συγγραφείς έχουν τη τάση να κρίνουν την κάθε μια λέξη που τοποθετούν στο βιβλίο τους. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο: γράφω, κρίνω αυστηρά, διορθώνω.. και πάλι από την αρχή χωρίς ποτέ να ικανοποιώ τον εαυτό μου και το κείμενό μου δεν ταξιδεύει ποτέ προς τους αναγνώστες του. Η ψυχολογία του νέου συγγραφέα είναι πολύ ευαίσθητη ιδίως απέναντι στην αυτοκριτική του και εσύ πρέπει να το συνειδητοποιήσεις αυτό και να το σταματήσεις πριν σε διαλύσει.
Μην οδηγηθείς στα άκρα αλλά βάλε όρια. Τόσο όσο! Κρίνε τα κείμενά σου αλλά μην τα συγκρίνεις με κείμενα ήδη δοκιμασμένων συγγραφέων. Αυτό θα στο αναλύσω και παρακάτω. Προστάτεψε τον δημιουργό που έχεις μέσα σου. Σκέψου το σαν ένα μικρό παιδί και πρόσφερέ του όλα όσα έχει ανάγκη: ασφάλεια, προστασία, κίνητρο και επιβράβευση. Πρόσφερέ του ένα παιχνίδι λέξεων που από δω και πέρα θα απολαμβάνει καθημερινά.
Σεβάσου κάθε καλοπροαίρετη κριτική αλλά μη ξεχνάς την πανοπλία σου
Από τη στιγμή που θα αποφασίσεις να ασχοληθείς με τη συγγραφή, κριτικές θα αρχίσουν να γκρεμίζουν τον όποιο τοίχο έχεις χτίσει γύρω από σένα. Οι συγγενείς και φίλοι θα σε πειράζουν για την απόφασή σου να γράφεις, δεν θα σέβονται τον προσωπικό σου χρόνο και χώρο, θα σχολιάζουν τα κείμενα που θα τολμήσεις να δώσεις για να σου πουν τη γνώμη τους αλλά και οι λογοτεχνικοί κριτικοί θα σε κρίνουν με όλη την αυστηρότητα ενός επαγγελματία. Δεν θα είσαι ακόμα έτοιμος για αυτό. Καθώς τα χρόνια θα περνάνε θα μάθεις να χειρίζεσαι τα συναισθήματα που προκαλούν οι κριτικές των ανθρώπων αλλά στα πρώτα βήματά σου πρέπει να προστατευθείς όσο περισσότερο μπορείς.
Αρκετές φορές που θα δώσεις το βιβλίο σου σε δικό σου άνθρωπο θα ακούσεις αρνητικά σχόλια. Όχι γιατί θέλει να σε στενοχωρήσει αλλά γιατί και εκείνος το κάνει για πρώτη φορά. Μπορεί να μην θέλει να σε σοκάρει αλλά τα πειράγματα ή οι ερωτήσεις του θα σε βάλουν σε σκέψεις. Ναι, δυστυχώς κάποια από αυτά τα κείμενα δεν θα βγουν δημόσια στα μάτια αναγνωστών και αιτία θα είναι αυτά τα αθώα σχόλια και πειράγματα. Απόλαυσε ακόμα και αυτό το σημείο της διαδρομής. Μετά από χρόνια θα εκτιμήσεις αυτά τα σχόλια που δεν σου επέτρεψαν να δημοσιεύσεις εκείνη την ιστορία.
Αν την έχεις δουλέψει με όλες τις δυνάμεις σου, αν είσαι σίγουρος για κάθε σημείο της και μπορείς να την υπερασπιστείς τότε καμία κριτική δεν θα έρθει να σκάσει σαν παγωμένο κύμα πάνω σου. Θυμήσου ότι ακόμα και η κριτική είναι υποκειμενική υπόθεση. Πάντα υπάρχει κοινό το οποίο αγαπάει και κοινό που μισεί το ίδιο ακριβώς πράγμα.
Ο φόβος που σε καθηλώνει
Αυτός ο φόβος που σε βάζει σε σκέψεις και σε κρατάει μακριά από πιθανά λάθη. Εκείνα τα λάθη που υπολογίζεις ότι θα κάνεις με τα κείμενά σου. Κι αν αυτή η ιστορία δεν αξίζει να γραφτεί; Κι αν τα κάνω όλα λάθος; Κι αν δεν είμαι αρκετά καλός για συγγραφέας; Κι αν αφού γράψω το βιβλίο, δεν αρέσει σε κανέναν εκδότη ή σε κανέναν αναγνώστη; Κι αν δεν το αγοράσει κανείς; Κι αν καταλάβουν όλοι ότι δεν είμαι καλός συγγραφέας;
Χιλιάδες τα ερωτήματα που γεννιούνται και σε γεμίζουν άγχος και σε κάνουν να μαζεύεσαι από τον φόβο ανίκανος να κάνεις έστω ένα βήμα. Τι μπορείς να κάνεις; Ξεκίνα να γράφεις για σένα. Γράψε όλα αυτά που θα ήθελες να υπάρχουν στο ράφι σου για να τα διαβάσεις. Μη σκεφτείς αν το κάνεις σωστά ή λάθος. Γράψε για σένα. Θυμήσου ότι δεν υπάρχει λάθος και σωστό. Ναι σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προσεγγίσεις περισσότερο κοινό, να έχει καλύτερη δομή το βιβλίο σου ώστε να επηρεάσεις περισσότερο τους αναγνώστες σου αλλά όχι, δεν υπάρχει σωστό και λάθος.
Αυτό είναι δύσκολο, μη το κάνεις!
Μην αφήσεις κανέναν να σου βάλει όρια στο τι θα κάνεις. Αν το θέλεις πολύ τότε κανένας και τίποτα δεν μπορεί να σε κρατήσει μακριά από αυτό που ονειρεύεσαι. Ο μόνος που μπορεί να σε κρατήσει μακριά, είσαι εσύ. Μην το επιτρέψεις. Κυνήγησε τα όνειρά σου. Όσο δύσκολο κι αν σου μοιάζει στην αρχή, σιγά-σιγά θα γίνεται ευκολότερο. Θυμήσου: σκληρή δουλειά, πολλή εξάσκηση και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Αυτά θα σε βοηθήσουν στη συγγραφική σου διαδρομή.
Πρώτα Βήματα
Ξεκίνα να μελετάς
Πριν να αρχίσεις να γράφεις πρέπει να έχεις διαβάσει πολλές ιστορίες και βιβλία και διάφορα είδη. Διάβασε όλα τα βιβλία που έχεις στην βιβλιοθήκη σου, δανείσου νέα βιβλία από δημόσιες βιβλιοθήκες, από φίλους και αγόρασε νέα βιβλία, από διαφορετικούς συγγραφείς και κουλτούρες. Μην τα διαβάσεις μόνο. Μελέτησέ τα.
Παρατήρησε πώς ξεκινάει το κάθε βιβλίο και πώς τελειώνει. Πώς σε επηρέασε και πώς κατάφερε να το κάνει αυτό; Πώς είναι η δομή και οι χαρακτήρες που δημιούργησε ο συγγραφέας. Πώς κάνει τις περιγραφές του. Εν τέλει δες ποιο είδος σου αρέσει και επικεντρώσου σε αυτό ενώ συνεχίζεις να μελετάς διαφορετικούς συγγραφείς και είδη. Διάβασε βιβλία για το πώς θα γράψεις βιβλία. Γράψου σε σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και Συγγραφής. Αυτή θα είναι μια καλή συνήθεια για να την κρατήσεις για όλα τα χρόνια της ζωής σου.
Τι θα γράψεις;
Το παραπάνω βήμα, της μελέτης άλλων συγγραφέων, θα χαράξει τον δρόμο σου. Πρώτα θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου να δοκιμαστείς σε ένα είδος που σου αρέσει να διαβάζεις. Αν σου αρέσει η αστυνομική λογοτεχνία και έχεις ήδη μελετήσει αρκετά βιβλία τότε έχεις κάποια ένδειξη του τι θα μπορούσες να γράψεις λίγο πιο εύκολα. Και γράφω “πιο εύκολα” γιατί έχεις δύο άσσους στο μανίκι σου: ✔ σου αρέσει αυτό το είδος και ✔ έχεις μια αρκετά σημαντική εμπειρία στο πώς χειρίζονται αυτά τα θέματα οι πιο δοκιμασμένοι συγγραφείς του κόσμου.
Μάθε να χειρίζεσαι έναν επεξεργαστή κειμένου στον υπολογιστή σου
Αν δεν το ξέρεις ήδη, μη το αφήσεις αυτό να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά σου. Το “θα πρέπει να μάθω πρώτα word για να γράψω ένα διήγημα” θα σε καταστρέψει. Μην αναβάλλεις το όνειρο. Ξεκίνα σήμερα κιόλας. Μάθε το word από το Youtube ή σε ταχύρυθμο σεμινάριο σε κάποια από τις χιλιάδες σχολές. Γράφε προς το παρόν σε χαρτί, σε σημειώσεις στο κινητό σου, σε χαρτοπετσέτες στο μπαρ, σε χαρτιά την ώρα της δουλειάς…
Κι αν αναρωτιέσαι γιατί είναι τόσο σημαντικό να ξέρεις να γράφεις σε word ή σε οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου στον υπολογιστή σου θα σου πω τα εξής: ✔ χειρίζεσαι με μεγάλη ευκολία το κείμενό σου. ✔ Γράφεις γρήγορα (σταδιακά και με την εξάσκηση θα γίνει και αυτό) ✔ κάνεις εύκολα και γρήγορα τις διορθώσεις σου ✔κάθε εκδότης ή ιστοσελίδα στην οποία θα στείλεις το κείμενό σου προς δημοσίευση απαιτούν το κείμενο σε ψηφιακή μορφή.
Δυστυχώς ή ευτυχώς η ενασχόλησή σου με τη συγγραφή θα σε βάλει σε μια διαδικασία να μαθαίνεις μέρα με την ημέρα ακόμα περισσότερα πράγματα και για την τεχνολογία. Νέα προγράμματα και νέες ικανότητες θα έρθουν να προστεθούν σε όσα γνωρίζεις ήδη. Αν σου αρέσει όμως, θα το κάνεις με μεγάλη αγάπη και χαρά.
Αυτόματη Γραφή
Ναι μην βιαστείς να κατακρίνεις τον τόσο παρεξηγημένο όρο. Τα πρώτα συγγραφικά είναι και τα πιο κρίσιμα. Αν ξεκινήσεις με κανόνες, πρέπει και μη, τότε το πιθανότερο είναι να σου φανεί η συγγραφή το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο όλο. Το πιθανότερο είναι να συνεχίσεις να το βλέπεις με δέος, θαυμασμό και από μακριά. Τα βιβλία των συγγραφέων θα κοσμούν τη βιβλιοθήκη και το κομοδίνο σου αλλά το δικό σου βιβλίο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ.
Άκουσέ με και γράψε το πρώτο σου βιβλίο όπως θα έγραφες με απλή γλώσσα στο ημερολόγιό σου. Θα σου πω ψέματα αν σου πω ότι παίζει ρόλο τι θα γράψεις. Γράψε αυτό το βιβλίο που έχεις στην καρδιά σου. Γράψε για όλα τα απωθημένα, τις εμπειρίες, τους ανθρώπους που σε πίκραναν και χρησιμοποίησε μια υπόθεση που θα βγαίνει από την καρδιά σου. Γράφε απλά, όπως ακριβώς μιλάς. Μην χρησιμοποιήσεις λέξεις από το λεξιλόγιο για να φανεί ότι είσαι μεγάλος και τρανός συγγραφέας. Γράψε απλά. Σώσε το βιβλίο σου στα αρχεία του υπολογιστή σου και ξέχασέ το. Κυριολεκτικά. Διάβασε στο e-book μου Χαρακτήρες – Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής γιατί δεν πρέπει να κυκλοφορήσεις αυτό το βιβλίο.
Εσύ και οι άλλοι συγγραφείς
Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους συγγραφείς. Σύγκρινέ τον με εσένα, με το τι έγραφες μέχρι χτες και τι διαφορά έχεις στο σήμερα. Δούλεψε ώστε να γίνεις καλύτερος σε σχέση με τον εαυτό σου. Δεν θα υπάρξει άλλος ένας Καραγάτσης. Δεν είναι λογικό αυτό; Εσύ θα πρέπει να δουλέψεις ώστε να μπορείς να φτιάξεις κείμενα που θα μπορείς να τα υπερασπιστείς. Γι αυτό θα πρέπει να έχεις δουλέψει όσο περισσότερο μπορείς και να είσαι σίγουρος για το κείμενό σου. Έχεις βάλει τα δυνατά σου; Αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα. Αύριο θα το μπορείς καλύτερα. Μέτρο σύγκρισης να είσαι πάντα εσύ. Φυσικά ισχύει ότι σου έγραψα παραπάνω για την μελέτη των άλλων συγγραφέων. Έχουν πολλά να σου μάθουν.
Περιεχόμενο
Ξεκίνα δυναμικά
Η αρχή του βιβλίου σου θα κερδίσει τον αναγνώστη αλλά και τον εκδότη. Έχεις μισή σελίδα στην διάθεσή σου να εντυπωσιάσεις και να κερδίσεις το παιχνίδι. Μπορείς να το καταφέρεις με την πρώτη σου πρόταση ή λέξη; Κάνε το! Διάβασε περισσότερα για την αρχή του βιβλίου σου στο ebook μου Γράψε το δικό σου βιβλίο τώρα! 10 + 1 βήματα σίγουρης επιτυχίας αλλά και στο σχετικό άρθρο Πώς πρέπει να ξεκινάει το βιβλίο σου για να έχει επιτυχία;
Γράψε μια περίληψη της υπόθεσης
Δεν χρειάζεται να αγχωθείς. Συνήθως εδώ οι εν δυνάμει συγγραφείς παγώνουν. Και τι θα γράψω εγώ τώρα; Μέσα σε δέκα λεπτά μπορείς να γράψεις μια υπόθεση. Διάβασε το άρθρο μου Τα 10 λεπτά που θα σε κάνουν συγγραφέα Γράψε μια υπόθεση χωρίς πρωτοτυπίες (αυτές θα ενσωματωθούν μετά και η περίληψη του βιβλίου σου θα αλλάξει πολλές πολλές φορές μέχρι να το ολοκληρώσεις).
Αν θεωρείς ότι δεν σου έρχεται η έμπνευση θα βρεις ebook και άρθρα μου που θα σε βοηθήσουν αλλά… Κλείσε τα πάντα που σου τραβούν την προσοχή (κινητά, τηλέφωνα, ίντερνετ, την πόρτα του δωματίου) και κάτσε δέκα λεπτά αντιμέτωπος με την σελίδα σου. Ξεκίνα από έναν χαρακτήρα και τοποθέτησέ τον σε μια δύσκολη θέση. Ποιο είναι το μεγάλο του όνειρο; Ποιος ή τι τον εμποδίζει από το να το πραγματοποιήσει; Διάβασε το ebook Περίληψη – Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής
Δημιούργησε αληθοφανείς χαρακτήρες
Αυτό είναι το σημαντικότερο σημείο της συγγραφής. Ό,τι διαφορετικό κι αν σου πουν, μη τους ακούσεις. Οι χαρακτήρες σου θα σε βοηθήσουν να ολοκληρώσεις το βιβλίο σου. Και η ιστορία σου να έχει πολλά κενά, εκείνοι θα σε βοηθήσουν να τα καλύψεις. Το αντίθετο δεν μπορεί να γίνει γι’ αυτό δημιούργησε ζωές που μας πείθουν ότι ζουν, δρουν και θα μας κάνουν να νιώσουμε συναισθήματα μέσα από τις πράξεις και τα δικά τους συναισθήματα.
Μη κάνεις διορθώσεις σε αυτή τη φάση
Γράφε απλά χωρίς να σκέφτεσαι ποια θα είναι η επόμενη λέξη που θα χρησιμοποιήσεις. Πρέπει να ολοκληρώσεις όλο το βιβλίο σου πριν αρχίσεις διορθώσεις. Μην προσθέτεις λέξεις απλώς γιατί θεωρείς ότι έτσι θα αναβαθμίσεις το κείμενό σου.
Χρησιμοποίησε πλάνο
Όταν πραγματοποιήσεις τα πρώτα βήματα, την πρώτη προσπάθεια, μπες σε διαδικασία να προχωράς πιο οργανωμένα με πλάνο και σχεδιάγραμμα. Θα δεις ότι το έχεις ανάγκη. Αυτό αφορά τη συγγραφή των επόμενων ιστοριών σου γι’ αυτό και δεν θα στο αναλύσω εδώ.

Μη ξεχνάς να σώζεις το αρχείο σου
Μάθε να κάνεις backup και σώζε πάντα σε νέο αρχείο! Αυτό είναι κρίσιμο. Μην διορθώνεις το αρχείο σου και το σώζεις με το ίδιο όνομα. Να μπορείς ανά πάσα στιγμή να γυρίσεις σε μια προηγούμενη εκδοχή του. Πόσοι συγγραφείς δεν έχουν μετανιώσει που εξαφάνισαν έναν χαρακτήρα και πρέπει να γράψουν από την αρχή το βιβλίο…
Γνώριζε τα πάντα αλλά μη μας τα διηγηθείς
Οι αναγνώστες σου δεν πρέπει να μάθουν τα πάντα. Εσύ όμως οφείλεις να τα γνωρίζεις γιατί αυτό θα φαίνεται στην αφήγησή σου. Ναι, πρέπει να ξέρεις αν έχει κάποια παιδικά τραύματα ο ήρωάς σου. Να ξέρεις αν η φιλενάδα του καπνίζει. Γι’ αυτό κράτα σημειώσεις για όλα αυτά αλλά μην τα δίνεις όλα στον αναγνώστη. Δεν τα χρειάζεται.
Περιέγραψε αλλά μην δικαιολογείς
Θα βρεις αυτή τη συμβουλή στα άρθρα και e-book μου όπου χρησιμοποιώ τη λέξη “πληροφορείς”. Τι σημαίνει αυτό: όταν γράφεις κάτι και είναι η πρώτη σου φορά που γράφεις υπάρχει η πιθανότητα να ξεφύγεις από τα όρια της περιγραφής και να αρχίσεις να δικαιολογείς γιατί κάνει κάτι ο ήρωάς σου.
Για παράδειγμα μπορεί να γράψεις: “Ο Χρήστος πλησίασε το συντριβάνι και δάκρυα άρχισαν να τρέχουν από τα μάτια του. Το έκανε αυτό γιατί πριν μερικά χρόνια είχαν έρθει σε αυτό το συντριβάνι με την κόρη του και έριχναν νομίσματα κάνοντας ευχές”. Αυτό είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα. Συνήθως συναντάω πιο ακραίες περιπτώσεις. Μη το κάνεις αυτό. Μη δικαιολογείς. Γίνε πιο ποιητικός. Άσε τα συναισθήματα να μιλήσουν και μην αιτιολογείς.
Μπορείς για παράδειγμα να γράψεις: “Μπορούσε ακόμα να δει ολοζώντανη την κόρη του να ρίχνει άτσαλα με τα μικροσκοπικά χεράκια της τα κέρματα στο συντριβάνι καθώς έκανε την ευχή της για το αύριο. Εξίσου άτσαλα προσπάθησε ο ίδιος να σκουπίσει τα δάκρυα που έτρεχαν στο πρόσωπό του. Πόσο πόναγε η απώλειά της!” Μπορεί να μην σου αρέσει ο τρόπος που το αφηγούμαι εγώ αλλά κατάλαβες τι εννοώ.

Επιμέλεια και Διόρθωση Κειμένου
Άσε το βιβλίο σου να ανασάνει
Αφού το ολοκληρώσεις, ξέχασέ το. Ρύθμισε το ημερολόγιό σου να σου θυμίσει να επιστρέψεις σε αυτό σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πόσο θα είναι αυτό το διάστημα θα το κανονίσεις εσύ. Καθώς θα αποκτάς εμπειρία θα μπορεί να συντομεύει το διάστημα. Στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι ένας ή τρεις μήνες. Στόχος είναι να έχεις ξεχάσει μερικά στοιχεία του και να μπορέσεις να το κρίνεις όσο το δυνατό πιο αντικειμενικά.
Διόρθωση
Μετά το χρονικό διάστημα που το άφησες να ανασάνει, άρχισε την διόρθωσή του. Θυμήσου ότι κάθε διόρθωση θα πρέπει να την σώζεις σε αρχείο με νέο όνομα. Διόρθωσε ορθογραφικά και συντακτικά λάθη αλλά και σημαντικά λάθη στην δομή του βιβλίου σου. Σταθερή αξία αποτελεί η νεοελληνική γραμματική του Τριανταφυλλίδη. Συμβουλέψου ένα καλό λεξικό. Θα βρεις πολλά δωρεάν διαδικτυακά αλλά καλό είναι να αγοράσεις και μερικά έντυπα καθώς και πιο εξειδικευμένα όπως κάποιο με αντίθετες και συνώνυμες λέξεις.
Κάνε πολλές φορές την διόρθωση του βιβλίου σου. Ένα μεγάλο μέρος του δυστυχώς θα σβηστεί. Σβήσε επιπλέον άρθρα για να ισχυροποιήσεις τις προτάσεις σου. Πρόσεξε τους διαλόγους ώστε να μην είναι περιττοί αλλά ουσιαστικοί και να αναδεικνύουν τις συγκρούσεις. Μην επαναλαμβάνεις λέξεις στην ίδια πρόταση ή ακόμα και στην ίδια παράγραφο. Μην κουράζεις με ατελείωτες περιγραφές που δεν έχουν λόγο να γίνονται.
Επαγγελματική Επιμέλεια και Διόρθωση Κειμένου
Μπορείς να δώσεις το βιβλίο σου σε φίλο που ασχολείται επαγγελματικά με την επιμέλεια και διόρθωση κειμένων ή είναι φιλόλογος. Καλό είναι να προτιμήσεις κάποιον που ξέρει από επιμέλεια λογοτεχνικών κειμένων. Θα βρεις πολλούς καλούς επαγγελματίες του είδους. Αν δεν έχεις λεφτά, μην παραλείψεις αυτό το στάδιο. Το βιβλίο σου είναι η εικόνα σου. Το θέλεις περιποιημένο. Δεν θέλεις να το προσπεράσει ένας εκδότης ακριβώς επειδή δεν είναι κατάλληλα φροντισμένο.
Ναι πολλοί εκδοτικοί κάνουν την επιμέλεια πριν την έκδοση αλλά μην το κάνεις αυτό. Φρόντισε το βιβλίο σου πριν φτάσει στον εκδότη. Κάτι σημαντικό που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου: ο εκδότης μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στο βιβλίο σου. Μπορεί να αλλάξει ακόμα και τον τίτλο που αγαπάς τόσο πολύ. Μπορεί να σου ζητήσει να αλλάξεις χαρακτήρες και συμπεριφορές αλλά και να γράφεις “κτίρια” αντί για “κτήρια”. Να είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένος για όλα αυτά.
Οι Άνθρωποί σου
Ο πρώτος αναγνώστης
Σε αυτό το συγγραφικό σου ταξίδι θα χρειαστείς συμμάχους και ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και να προχωρήσεις. Οπότε, όπως ακριβώς δημιουργείς χαρακτήρες για το βιβλίο σου έτσι κι εδώ θα ορίσεις ρόλους σε σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου. Πρέπει να βρεις κάποιον που ξέρει από βιβλία, διαβάζει βιβλία του είδους που θέλεις να γράψεις, είναι ειλικρινής και ταυτόχρονα δικός σου άνθρωπος.
Χρειάζεσαι κάποιον που θα είναι αυστηρός, γνωρίζει από βιβλία και θα είναι προσεκτικός στον τρόπο που θα σου πει την γνώμη του. Αυτός θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο θα εμπιστευθείς το λογοτεχνικό σου κείμενο. Από εκείνον θα μάθεις με ειλικρίνεια τι δεν πείθει, αν είναι αρκετά μισητός ο κακός του βιβλίου σου, αν κατάφερες να κρατήσεις μυστική την ταυτότητα του δολοφόνου μέχρι σχεδόν το τέλος του βιβλίου σου, συναισθήματα αλλά και που κάνει κοιλιά το βιβλίο σου, τις διορθώσεις που θα ήθελε να δει αλλά και τι σκέπτεται για σένα.
Αν μπορείς όρισε τρεις ανθρώπους που θα βλέπουν πρώτοι το βιβλίο σου. Πρόσεχε να είναι πρόσωπα εμπιστοσύνης! Μη δείχνεις σε όποιον να’ναι το βιβλίο σου.
Το Πρότυπο ή Ανταγωνιστής
Ο άνθρωπος που θα βοηθήσει την εξέλιξή σου
Εκείνος που γράφει ήδη και μάλιστα τον θαυμάζεις. Εκείνος που θα αποτελέσει τον μέντορά σου αλλά και θα θέτει προθεσμίες. Εκείνος που θα σε ρωτάει πώς αισθάνεσαι, θα ελέγχει την πρόοδο και θα σε συμβουλεύει για το πώς θα προχωρήσεις με σταθερά και σίγουρα βήματα στη συγγραφική σου διαδρομή. Βρες ποιος θα είναι ο δικός σου μέντορας, βράχος στο πλευρό σου. Πρέπει να βρίσκεται πολλά βήματα πιο μπροστά από σένα στη συγγραφή και να θέλεις να γράφεις καλύτερα επειδή θα δει το κείμενό σου.
Πνευματικά Δικαιώματα
Κατοχύρωση Πνευματικών Δικαιωμάτων
Πριν αποφασίσεις τις όποιες διορθώσεις αλλά και την όποια κυκλοφορία του βιβλίου σου, φρόντισε να κατοχυρώσεις τα πνευματικά σου δικαιώματα. Τι μπορείς να κάνεις; Εξακολουθεί να ισχύει ότι μπορείς να εκτυπώσεις το κείμενό σου και να το ταχυδρομήσεις στον εαυτό σου. Προσοχή σε τέτοια περίπτωση κρατάς κλειστό το φάκελο. Μπορείς επίσης να στείλεις με email το βιβλίο σου σε εσένα. Τόσο απλά. Και πρόσεχε πολύ σε ποιον στέλνεις το κείμενό σου για να σου πει την άποψή του!
Έκδοση Βιβλίου και Αυτοέκδοση
Έκδοση Βιβλίου στα πρώτα βήματα
Επικοινώνησε με εκδοτικούς οίκους που δέχονται βιβλία προς αξιολόγηση. Στείλε τους το βιβλίο σου, μια περίληψη και το σύντομο συγγραφικό σου βιογραφικό (Διάβασε γι΄αυτό παρακάτω). Μη το κάνεις αυτό πριν κατοχυρώσεις τα πνευματικά σου δικαιώματα και πρόσεξε τι συμβόλαιο θα υπογράψεις.
Σε ποιον εκδοτικό θα το στείλεις
Μην στείλεις το βιβλίο σου σε όλους τους εκδοτικούς και μη το στείλεις μόνο σε έναν περιμένοντας αν και πότε θα έχεις νέα από τον έναν για να το στείλεις και αλλού. Πραγματοποίησε μια έρευνα και βρες τους εκδοτικούς που εκδίδουν βιβλία του είδους που έγραψες, έχουν καλή φήμη, καλή διανομή και φροντίζουν τους συγγραφείς και τα βιβλία τους. Προτίμησε εκείνους που θα σου φτιάξουν το βιβλίο που ονειρεύεσαι.
Ναι, ίσως στα πρώτα σου βιβλία χρειαστεί να συμβιβαστείς έτσι ώστε να αποκτήσεις κι εσύ ένα σεβαστό αριθμό βιβλίων. Μην σε στεναχωρήσει αυτό. Τα βιβλία επανεκδίδονται μετά από μερικά χρόνια από άλλους εκδοτικούς οίκους που σε εκείνη τη φάση θα μπορούν να σου προσφέρουν την ποιότητα που επιθυμείς.
Σε αυτά τα πρώτα βήματα χρειάζεσαι έναν εκδοτικό που θα μπορέσει να σου παρέχει την διανομή σε βιβλιοπωλεία ή μέρη που θέλεις και ταυτόχρονα θα πιστεύει σε σένα και θα νιώθεις ασφάλεια να ανήκεις στην ομάδα του. Δεν θέλεις να μείνει το βιβλίο σου στην αποθήκη ενός εκδότη. Θέλεις να πάει μακριά. Ακριβώς γι αυτό τον λόγο δεν είσαι ακόμα έτοιμος να αναλάβεις εσύ την πλήρη αυτοέκδοση του βιβλίου σου.
Προσοχή: δεν αναφέρομαι στην αυτοέκδοση που θα σου προτείνει ένας εκδότης αλλά σε εκείνη όπου εσύ αναλαμβάνεις όλα τα στάδια μιας έκδοσης (εξώφυλλο, εκτύπωση, διανομή κλπ). Δεν είσαι έτοιμος ακόμα γι’ αυτό.
Εκδοτικοί Οίκοι και Αυτοέκδοση
Στα συγγραφικά σου βήματα θα λάβεις πολλές προτάσεις να εκδώσεις το βιβλίο σου με μερική ή πλήρη χρηματοδότηση μέσω κάποιου εκδοτικού. Με ή χωρίς το λογότυπο του εκδότη. Με ή πλήρη κάλυψη και διανομή. Οι συμφωνίες ποικίλουν και εσύ καλείσαι να διαλέξεις αυτή που καλύπτει τις δικές σου ανάγκες σε αυτή τη φάση. Ναι υπάρχουν ακόμα εκδότες που δεν ζητάνε λεφτά. Και ναι υπάρχουν εκδότες που θα πιστέψουν σε σένα κι ας είναι το πρώτο σου βιβλίο.
Επίσης ισχύει ότι ένας μεγάλος εκδοτικός μπορεί να έχει στον προγραμματισμό του 19-35 βιβλία τον χρόνο και να έχει ήδη δοκιμασμένους συγγραφείς οι οποίοι παραδίδουν κάθε χρόνο 1-2 βιβλία. Καταλαβαίνεις ότι αυτός ο αριθμός των ετησίων εκδόσεων του εκδοτικού καλύπτεται πριν ακόμα ξεκινήσει η νέα χρονιά.
Μην απογοητεύεσαι όμως γιατί ιδίως σε αυτή τη φάση πλέον υπάρχουν άπειροι τρόποι με τους οποίους μπορείς να εκδόσεις το βιβλίο σου. Δεν καταδικάζονται παρατημένα σε ένα συρτάρι τα βιβλία. Αρκεί να βρεις τον τρόπο που ταιριάζει σε σένα.
Πόσο σημαντικό είναι το πόσο γνωστός είσαι
Η έκδοση ενός βιβλίου αποτελεί μέρος του εμπορίου. Εσύ είσαι ένας ρομαντικός συγγραφέας αλλά με απαιτήσεις. Θέλεις το βιβλίο σου να είναι το καλύτερο, να εκδοθεί ποιοτικά και να διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο.
Από την μεριά του ο εκδότης θέλει έναν αριστουργηματικό συγγραφέα που θα του φέρει αναγνωστικό κοινό και τρελές πωλήσεις. Ένα μεγάλο όνομα, με πολλούς φανατικούς αναγνώστες. Έναν επιτυχημένο, στο αντικείμενό του, επαγγελματία με καλή φήμη και επιρροή. Κάποιον που είναι γνωστός διαδικτυακά και μπορεί να επηρεάσει τους ακολούθους του. Κάποιον που στην παρουσίαση του βιβλίου του θα φέρει χιλιάδες κόσμου.
Κάποιον που έχει γράψει το επόμενο Best Seller που θα κοσμήσει τα ράφια των βιβλιοπωλείων και θα ακουστεί παντού. Κάποιον που θα κοινοποιεί τις συνεντεύξεις του και θα έχει ιστοσελίδα ή blog να διαφημίζει το βιβλίο. Θέλει κάποιον να είναι καλός στο marketing και στο branding, στην προώθηση και διαφήμιση. Αναζητά τον επόμενο ταλαντούχο συγγραφέα που ξέρει τα πάντα και θα κάνει το μπαμ στον συγγραφικό κόσμο.
Εσύ, ο συγγραφέας
Συγγραφικό Βιογραφικό
Όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση σου. Πώς να γράψεις το πρώτο σου συγγραφικό βιογραφικό; Δεν έχεις κάτι να δείξεις. Πώς να πείσεις κάποιον ή πώς να γράψεις αυτά τα λίγα λόγια που πρέπει να μπουν στο βιβλίο σου;
Ας δούμε ένα παράδειγμα, το βιογραφικό της Nuala Ellwood για το πρώτο της μυθιστόρημα, “Τα Κόκαλα της Αδερφής μου”: “Η Νούαλα Έλγουντ ήταν τραγουδίστρια και τραγουδοποιός πριν στραφεί στη μυθιστοριογραφία. Είναι κόρη βραβευμένου δημοσιογράφου, από τις εμπειρίες του οποίου, καθώς και από εκείνες πολεμικών ανταποκριτριών όπως η Μαρί Κόλβιν και η Μάρθα Γκέλχορν, εμπνεύστηκε ώστε να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το Συμβούλιο Τεχνών προκειμένου να διερευνήσει τη διαταραχή στρες μετά από ψυχοτραυματική εμπειρία και να γράψει το πρώτο της ψυχολογικό θρίλερ, Τα Κόκαλα της Αδερφής μου.”
Μην σε στενοχωρεί που το βιογραφικό σου δεν θα περιλαμβάνει στην αρχή κάποια άλλα συγγραφικά στοιχεία. Δούλεψε σκληρά για να προσθέσεις και άλλα στοιχεία. λάβε μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, βάλε στοιχεία για το blog ή το site σου και επαγγελματικά στοιχεία που θα το ισχυροποιήσουν. Μη ξεχάσεις να αναφέρεις τη σχέση σου με τα βιβλία. Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγγραφή;
Φτιάξε ένα blog/site
Δείξε την αγάπη σου για τη συγγραφή μέσα από μια επίσημη προσωπική ιστοσελίδα ή ένα blog. Θα βρεις πολλές δωρεάν εναλλακτικές αλλά μπορείς να επιλέξεις και μια ιστοσελίδα, που θα έχει κάποια έξοδα, και θα δημοσιεύσεις λογοτεχνικά σου κείμενα και να αναδείξεις το έργο σου.
Φτιάξε σελίδες και προφίλ σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα
Μάθε να κινείσαι στα κοινωνικά δίκτυα για να ισχυροποιήσεις την παρουσία σου αλλά και τη συγγραφική σου διαδρομή. Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn… Ακολούθησε λογοτεχνικές σελίδες και ομάδες. Να αλληλεπιδράς συχνά με τα μέλη και να ενημερώνεσαι όσο περισσότερο μπορείς. Μην θεωρήσεις ότι αρκεί η διαφήμιση και η προώθηση του εκδοτικού σου. Θα πρέπει να δουλέψεις κι εσύ σκληρά για να ταξιδέψει σε όσο περισσότερους αναγνώστες. Κυνήγησε συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, διαγωνισμούς και δημοσιεύσεις.
Γράψου στο Goodreads
Η μεγαλύτερη συγγραφική πλατφόρμα στην οποία μπορείς να φτιάξεις ένα προφίλ απλό ή συγγραφέα, μέσα από την οποία μπορείς να επικοινωνείς με συγγραφείς αλλά και αναγνώστες, να κρατάς αρχείο βιβλίων που θέλεις να διαβάσεις, ποια διάβασες αλλά και την κριτική σου για το καθένα από αυτά. Μπορείς να συνδέσεις το blog σου αλλά και να αλληλεπιδράς με ανθρώπους των γραμμάτων.
Δούλευε σκληρά ακόμα και όταν πέφτουν βόμβες
Να ακολουθείς αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα. Εξασκήσου πολύ και καθημερινά. Απαίτησε ώρες για τη συγγραφή, από σένα αλλά και τους γύρω σου. Μάθε τους ότι είσαι συγγραφέας και γράφεις. Γράφε καθημερινά. Διάβασε για τις 2000 λέξεις που σαν πρώτο βήμα θα σε βοηθήσουν, όχι μόνο να εξασκηθείς αλλά και να ξεφορτωθείς τυχόν πρώτα αδύναμα κείμενα. Διάβασε για το Πώς θα βρεις τον χρόνο και την ενέργεια να γράψεις το βιβλίο σου και εφάρμοσε όλα όσα θα βρεις σε αυτή την ιστοσελίδα. Έχουν γραφτεί όλα για να σε βοηθήσουν.
Το Επόμενο Βήμα
Αυτό το άρθρο γράφτηκε για να σου δώσει μερικές πρώτες οδηγίες για τη συγγραφή. Διάβασε όλο το δωρεάν υλικό που θα βρεις στην ιστοσελίδα μου, τα e-book και τα άρθρα, για να συμπληρώσεις τις γνώσεις που χρειάζονται για τα πρώτα σου βήματα. Μη ξεχάσεις να κατεβάσεις το ebook Γράψε το δικό σου βιβλίο τώρα! 10 + 1 βήματα σίγουρης επιτυχίας το οποίο έχει διαβαστεί από χιλιάδες αναγνώστες και έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές.
Αν χρειαστείς επιπλέον βοήθεια επικοινώνησε μαζί μου στο info@lydiapsaradelli.gr και παρακολούθησε κάποιο από τα σεμινάριά μου που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τα επόμενα βήματα και να ολοκληρώσεις τις ιστορίες και τα βιβλία σου. Απευθύνονται ακόμα και σε δοκιμασμένους συγγραφείς. Αν χρειάζεσαι βοήθεια για να γράψεις το μυθιστόρημά σου δες το σεμινάριό μου Συγγραφή Μυθιστορήματος και αν χρειάζεσαι να το γράψουμε μαζί δες εδώ πώς μπορούμε να το κάνουμε, ακόμα και μέσα σε έναν μήνα, πάντα με απόλυτη εχεμύθεια!
Πάνω απ’ όλα να θυμάσαι ότι αν θέλεις πολύ κάτι, είναι στο χέρι σου για να το πραγματοποιήσεις. Πίστεψε σε σένα, δούλεψε σκληρά και γίνε ο συγγραφέας που γεννήθηκες για να γίνεις.
Απόλαυσε την διαδρομή!
Φιλικά,
Λυδία
Ετικέτες:Δημιουργική Γραφή, Επιμέλεια και Διόρθωση Κειμένου, Κατοχύρωση Πνευματικών Δικαιωμάτων, λογοτεχνία, Λυδία Ψαραδέλλη, μαθήματα συγγραφής δωρεάν, οδηγίες για νέους συγγραφείς, οδηγίες συγγραφής, Πνευματικά Δικαιώματα, Πώς θα γίνω συγγραφέας, πώς να γράψω ένα βιβλίο, συγγραφέας, συγγραφή, συγγραφή βιβλίων, συμβουλές συγγραφής
2 σχόλια
Είναι εύκολο να γράψω ένα βιβλίο;; Μπορείτε να με βοηθείσετε;;
Γεια σου Γιώργο.
Διάβασε όλα τα άρθρα https://lydiapsaradelli.gr/blog/ και ebooks https://lydiapsaradelli.gr/ebooks/ που θα βρεις στην ιστοσελίδα μου και θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου.
Μελέτησε συγγραφείς από διαφορετικές κουλτούρες, είδος και ύφος γραφής. Εξασκήσου γράφοντας καθημερινά απλά με το δικό σου στυλ.
Αν χρειαστείς βοήθεια μπορείς να παρακολουθήσεις κάποια σεμινάρια https://lydiapsaradelli.gr/courses/
Πάνω απ’ όλα θυμήσου να απολαύσεις τη διαδρομή χωρίς άγχος.
Καλή επιτυχία!
Φιλικά,
Λυδία