Πώς πρέπει να ξεκινάει το βιβλίο σου για να έχει επιτυχία;
Ένα από τα ερωτήματα που μου έχεις στείλει έχει να κάνει με το πώς πρέπει να ξεκινάει το βιβλίο σου για να έχει επιτυχία.
Το πώς πρέπει να ξεκινάει το βιβλίο σου είναι τόσο σημαντικό που πολλές φορές μπορεί να σε καθηλώσει και να σε παγιδεύσει σε εκείνο το σημείο, ανίκανος να προχωρήσεις περισσότερο ενώ είναι εξίσου εύκολο να γράψεις με επιτυχία την αρχή του.
Ας δούμε μαζί ένα παράδειγμα αρχής βιβλίου:
Ένα μικρό κοριτσάκι ξεκινάει απ’ τ’ ανώμαλα καλντερίμια μιας επαρχιακής πόλης της Μικρασίας, που λέγεται Αϊντίνι. Το μελαχρινό πρόσωπό του με τα μαύρα μάτια, το πλαισιώνουν ολόξανθες μπούκλες που πέφτουν, καλαίσθητα, κάτω από ένα ροζ, ανάλαφρο καπελάκι, χαρωπό σύμβολο μιας ρόδινης, ξένοιαστης ζωής.
Εκείνες οι παιδιάστικες μπουκλίτσες, που ήταν απαλές σα μετάξι κι έλαμπαν σαν το χρυσάφι στον ήλιο, έδιναν στο χλωμό κοριτσίστικο προσωπάκι μια παράξενη χάρη, μια υπόσχεση, μια ελπίδα…
Κι όμως δεν ήταν αληθινές! Τις είχαν αγοράσει και ράψει πάνω στο καπέλλο του παιδιού για να σκεπάσουν και εξωραϊσουν μιαν ασχήμια, έναν επίμονο, καταλυτικό “ψωροφύτη”, που είχε αναγκάσει τους γονιούς του κοριτσιού να κουρέψου σύρριζα, με την αμείλιχτη ψιλή μηχανή τα πλούσια μαλλιά του.
Έτσι, μια από τις πρώτες διδαχές που πήρε η μικρούλα εκείνη, ήταν πως εξωραϊζονται ακόμα και οι ασχήμιες της ζωής, φτάνει να μη διστάζει κανείς να κρύψει την πραγματικότητα μ’ένα όμορφο, χρυσωμένο ψέμα…
Κάπως έτσι, συγκλονιστικά, ξεκινά το βιβλίο που μας ταξιδεύει σε 25 χρόνια ιστορίας, με τίτλο “Οι νεκροί περιμένουν” της Διδώ Σωτηρίου. Αν δε το έχεις διαβάσει, στο προτείνω ανεπιφύλακτα. Είναι από κείνα τα βιβλία που θα σου δείξουν πόσο συναρπαστική μπορεί να είναι η συγγραφή. Αν το έχεις διαβάσει, είμαι σίγουρη ότι ακόμα και χρόνια μετά την πρώτη ανάγνωσή του, μπορείς να θυμηθείς το δέος που σου προκάλεσε και ίσως πόσα βήματα πιο κοντά στην συγγραφή σε έφερε.
Με ένα τόσο “ζεστό” τρόπο γραφής και ένα γεγονός που επηρεάζει συναισθηματικά τον κάθε αναγνώστη, η συγγραφέας σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να θυμάσαι, και να το εφαρμόζεις στην αρχή κάθε βιβλίου σου. Μια συγκλονιστική πρώτη εικόνα, θα σου χαρίσει επάξια έναν αναγνώστη που θα θελήσει να αγοράσει το βιβλίο. Mια εξίσου συναρπαστική εξέλιξη, θα τον μετατρέψει σε έναν πιστό αναγνώστη που όταν θα κλείσει τις σελίδες του, θα ανυπομονεί να διαβάσει το αμέσως επόμενο δημιούργημά σου. Το κυριότερο είναι ότι ποτέ δεν θα μετανιώσει που το βιβλίο σου είναι μέρος του πνευματικού του πλούτου.
Τι πρέπει να κάνεις για να έχει επιτυχία το βιβλίο σου;
Θα διαβάσεις πολλές συμβουλές σχετικά με το πως μπορείς να ξεκινήσεις το βιβλίο σου. Συνήθως θα σου προτείνουν να ξεκινήσεις με διάλογο ή με μια περιγραφή τοπίου ή ενός ανθρώπου.
► Εγώ θα σου ζητήσω να προσέξεις ένα και μοναδικό πράγμα: σε συναρπάζει η αρχή του βιβλίου σου; Ή μήπως είναι βαρετή και πρέπει να φτάσεις στην επόμενη σελίδα για να σου τραβήξει την προσοχή; Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να κρίνεις αντικειμενικά το κείμενό σου. Γι’αυτό και θα σου ζητήσω να με εμπιστευτείς και να ξεκινήσεις με κάτι δυνατό.
► Βάλε ενέργεια, δράση, ένα περιστατικό συγκλονιστικό. Κάτι περίεργο, μια περιγραφή ενός ιδιαίτερα ιδιόμορφου ανθρώπου σε μια στιγμή αδυναμίας. Ίσως ακόμα και κάποια στατιστικά στοιχεία που προκαλούν το κοινό αίσθημα. Αν κάποια στιγμή στη ζωή σου, διάβασες ένα συνταρακτικό νέο, μια είδηση που σου έχει μείνει στο πέρας των ετών και φυσικά, μπορείς να την συνδέσεις με οποιοδήποτε τρόπο, τώρα είναι η ώρα να την επαναφέρεις στη ζωή σου.
► Αν όλο αυτό σου φαίνεται ξένο ως προς την δική σου συγγραφική συνήθεια, θέλω να κάνεις μια αναδρομή σε βιβλία που έχουν μείνει στη σκέψη σου. Εκείνα που έχεις κατατάξει στις ισχυρές συγγραφικές πένες. Τράβηξέ τα από την ασφάλεια της βιβλιοθήκης σου και φυλλομέτρησέ τα, γι’αλλη μια φορά. Παρατήρησε τον τρόπο που ξεκινάει ο συγγραφέας την ιστορία του. Τι συναισθήματα σου προκαλεί;
► Από την στιγμή που θα γράψεις την αρχή σου και αφιερώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα στην ολοκλήρωση του βιβλίου σου, θέλω να επιστρέψεις και πάλι στην αρχή. Μη την διαβάσεις! Άνοιξε μια νέα σελίδα στον επεξεργαστή σου και γράψε μια νέα αρχή που πιστεύεις ότι ταιριάζει στην ολοκληρωμένη ιστορία του βιβλίου σου. Γράψε με όλη σου την καρδιά την αρχή που αξίζει σε αυτή την ιστορία στην οποία αφιέρωσες τους προηγούμενους μήνες της ζωής σου και δείξε στους αναγνώστες σου πόσο καλή είναι. Μη “κάψεις” το θέμα σου αλλά κέρδισέ τους!
► Αν έχεις τον δικό σου αναγνώστη, δώσε του τη νέα αρχή, και μόνο αυτή, και ζήτησε την άποψή του. Είναι αυτή μια ιστορία, την συνέχεια της οποίας, θα ήθελε να διαβάσει; Αν σου απαντήσει θετικά, τότε έχεις κάνει κάτι καλό. Αν όχι, μην απογοητευθείς! Ξαναπροσπάθησε την επόμενη μέρα αφού περάσεις κάποια λεπτά της ώρας, να σκεφτείς πως θα τα καταφέρεις να γράψεις μια ανεπανάληπτη αρχή. Προτίμησε να το σκεφτείς στο κρεβάτι τα λεπτά πριν σε πάρει ο ύπνος. Αν αναρωτιέσαι αν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για να την σκεφτείς, πίστεψέ με όταν σου λέω ότι εκείνη είναι η μοναδική ώρα που θα καταφέρεις ανεπηρέαστα να αφοσιωθείς σε κάτι τόσο σημαντικό, μακριά από περισπασμούς.
Θυμήσου
Συνήθισε να ΜΕΛΕΤΑΣ τα βιβλία που διαβάζεις!
Τι μπορείς να κάνεις τώρα
Θα χαρώ πολύ να μου γράψεις τα σχόλιά σου, σχετικά με την δική σου αρχή ή να επικοινωνήσεις μαζί μου για να συζητήσουμε και να σε βοηθήσω στη προσπάθειά σου. Στείλε μου τις προτάσεις σου για το επόμενο κείμενό μου. Θα χαρώ πολύ να λάβω τις ερωτήσεις σου. Σε ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σου. Μπορείς να μου στείλεις τις όποιες απορίες σου στο email μου
Μη ξεχάσεις να γραφτείς στο ενημερωτικό δελτίο – newsletter. Θα βρεις την φόρμα στην αρχική σελίδα. Έτσι θα λαμβάνεις όλα τα κείμενά μου, με συμβουλές για την συγγραφή.
Ακολούθησέ με στο Facebook
Κάνε τη συγγραφή μέρος της καθημερινότητά σου.
Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου για να σου λύσω απορίες ή να παρακολουθήσεις ένα από τα σεμινάριά μου.
Φιλικά,
Λυδία Ψαραδέλλη
12 σχόλια
Λυδία μου, πόσο δίκιο έχεις σ’ αυτά που γράφεις!!!
Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο 11ο κεφάλαιο του βιβλίου μου και πλέον έχω παρατήσει κάθε προσπάθεια να γράψω μια “καλή αρχή”. Τί εννοώ; Ότι την αρχή του 1ου κεφαλαίου μου την έχω γράψει και την έχω σβήσει ήδη τρεις φορές κι αυτό επειδή καμία δεν συγκίνησε κανέναν. Το έχω δώσει σε πέντε φίλους μου να το διαβάσουν κι όλοι έχουν θεωρήσει την αρχή του χάλια! Πολλούς τους απογοήτευσε σε τέτοιο βαθμό που με βαριά καρδιά έκατσαν να διαβάσουν την υπόλοιπη ιστορία, για την οποία μου είπαν τελικά έκπληκτοι ότι: «είναι αρκετά συναρπαστική, αλλά η κακή αρχή την χαντακώνει τρομερά και είναι κρίμα.»
Πλέον δεν μπορώ να αναλωθώ άλλο σκεπτόμενη μια καθηλωτική αρχή, συνεπώς αποφάσισα να ολοκληρώσω πρώτα όλο το μυθιστόρημα κι ύστερα να εντρυφήσω στη σύνταξη της αρχής. Ελπίζω να μη σε κούρασα με την πολυλογία μου,… πολύ χάρηκα που το ποστ σου έχει θέμα τη δημιουργική γραφή και θα χαρώ να μοιραστείς μαζί μας κι άλλες από τις πολύτιμες συμβουλές σου!
Πολλά φιλιά και ευχές για μια δημιουργική συνέχεια!!
Μαριάννα
Μαριάννα μου,
Πρώτα θέλω να σε ευχαριστήσω για το σχόλιό σου και για τα τόσο όμορφα λόγια σου σε σχέση με το κείμενό μου.
Επέτρεψέ μου να σου πω ότι θαυμάζω το γεγονός ότι αν και γράφεις το πρώτο σου βιβλίο και αφού έλαβες τέτοια σχόλια από τους αναγνώστες σου, δεν το άφησες να σε επηρεάσει και συνέχισες να ασχολείσαι με αυτό που αγαπάς τόσο πολύ.
Η απόφασή σου να συνεχίσεις, ήταν και η σωστή. Θα σου πρότεινα να το ολοκληρώσεις όλο (όπως αναφέρω και στο παραπάνω κείμενο), να δώσεις την δυνατότητα στους χαρακτήρες να ξεδιπλωθούν, να τους γνωρίσεις και συ, με τα καλά στοιχεία των χαρακτήρων τους και τα άσχημα, να τους δώσεις την ευκαιρία να δοκιμαστούν μέσα από γεγονότα και δυσκολίες, και μετά να επιστρέψεις και πάλι στην συγγραφή της αρχής σου.
Αφού το ολοκληρώσεις, δώσε στον εαυτό σου ένα περιθώριο μιας εβδομάδας πριν καταπιαστείς και πάλι με την αρχή και μην κάνεις το λάθος να διαβάσεις αυτή που έχεις ήδη γράψει! Έχεις μια εβδομάδα στη διάθεσή σου, να σκεφτείς πως θα ήθελες να εισάγεις τους αναγνώστες σου στον μαγικό κόσμο του βιβλίου σου. Εκμεταλλεύσου τις ώρες που μένεις ανεπηρέαστη από εξωτερικά ερεθίσματα, μακριά από ίντερνετ, κινητά και παρέες. Όπως επισημαίνω στο κείμενό μου, μερικά λεπτά πριν κοιμηθείς είναι η κατάλληλη στιγμή να τα βάλεις όλα σε μια σειρά.
Μπορεί να μην γνωρίζω την θεματολογία σου αυτή τη στιγμή και να μην μπορώ να προτείνω συγκεκριμένες αρχές, αλλά θα χαιρόμουν πολύ να το συζητήσουμε αυτό σε μια ιδιωτική συζήτηση, ίσως μέσω Facebook ή μέσω email. Θα ήταν μεγάλη μου τιμή αν μου εμπιστευόσουν την ανάγνωση του βιβλίου σου, έτσι ώστε να σου δώσω μερικές ιδέες, τις οποίες μπορείς να έχεις ενδεικτικά, πριν σκεφτείς και αποφασίσεις ποια θέλεις να είναι η αρχή του δικού σου βιβλίου.
Μη ξεχνάς ότι είμαι στην διάθεσή σου να μιλήσουμε για ο,τιδήποτε σε προβληματίζει σε σχέση με την ολοκλήρωση του δικού σου βιβλίου.
Φιλικά,
Λυδία
Σ’ ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σου!! Γενικά είμαι της άποψης πως για ό,τι μας δυσκολεύει θα δώσουμε μεν τον καλύτερό μας εαυτό για να το αντιμετωπίσουμε, αλλά αν δούμε ότι μας καταβάλει χωρίς να βρίσκεται η επιθυμητή (ή όποια άλλη λύση), καλό θα είναι να το αφήσουμε για μετά, ώστε με καθαρό πλέον μυαλό να βρούμε πού κάνουμε λάθος. Κάπως έτσι έγινε και με τη συγγραφή. Δεν το έβρισκα αποτελεσματικό να αναλώνομαι και να μένω στάσιμη, οπότε το άφησα για το τέλος, που όπως πολύ σωστά μου αναφέρεις, θα έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη και για τους χαρακτήρες μου, αλλά και για την ιστορία συνολικά.
Το θέμα του μυθιστορήματος είναι μυστηρίου, με αρκετές δόσεις ρομαντικού στοιχείου. Αναζητείται, δηλαδή, ένας δολοφόνος καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας που διηγούμαι, με τους δύο πρωταγωνιστές να ερωτεύονται κατά τη διάρκεια της έρευνας. Το πρώτο κεφάλαιο προφανώς και ξεκινά με το φόνο… αλλά πιθανολογώ πως κάτι στον τρόπο γραφής μου το κάνει να φαίνεται “χλιαρό” και καθόλου “καθηλωτικό”. Όπως και να’ χει έχω πολύ δρόμο ακόμα… (καμιά 15αριά κεφάλαια δηλαδή), οπότε θα περιμένω να πάρει την τελική του μορφή, πριν να αναζητήσω μια πιο έμπειρη γνώμη. Θα χαρώ πολύ πάντως να το συζητήσουμε όταν έρθει εκείνη η ώρα!! 🙂
Φιλιά πολλά,
Μαριάννα
Πράγματι, πολύ ενδιαφέρουσα η υπόθεσή σου.
Φαίνεται ότι έχεις ήδη κατασταλάξει και είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρεις να γράψεις ένα εξαιρετικό βιβλίο μυστηρίου.
Ό,τι θελήσεις, είμαι στην διάθεσή σου!
Σε ευχαριστώ που έκανες ποδαρικό στην συγγραφική μας πλατφόρμα.
Φιλικά,
Λυδία
Καλησπέρα σας
Ονομάζομαι Χαριτίνη Καλλιντζοπούλου είμαι άτομο με κινητική αναπηρία (εκ γενετής και καθόμουν σε αναπηρικό αμαξίδιο . )πτυχιούχος του προγράμματος ψυχολογίας του εθνικού Καποδιστριακού πανεπιστήμιου Αθηνών (κατέχω επίσης πτυχίο εφαρμογών διαιτητικής από ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης ΙΕΚ). Έχω παρακολουθήσει επίσης και την Silva , και αναζητώ συνεχώς καθετί καινούριο , που μπορεί να με βοηθήσει
Σας βρήκα ψάχνοντας για κάποιο βιβλίο ψυχολογίας , που πρότεινε η κύρια Κανελλοπούλου την οποία είχα επιβλέπουσα καθηγήτρια στην πτυχιακή εργασία με θέμα ”Ανάπτυξη αισθηματικών σχέσεων μεταξύ ΑΜΑ και μη ΑΜΑ” Ορκίστηκα το 2007 , είπα τον όρκο . Άργησα αρκετά να τελειώσω , γιατί τελευταία στιγμή διαπιστώθηκε πως μου έλειπε ένα επιλεγόμενο μάθημα και παρακολουθούσα μάθημα για ένα εξάμηνο ακόμα . Επίσης υποβλήθηκα σε έμβαση για την υποδόρια τοποθέτηση αντλίας μπακλοφενης ( πρόκειται για μια μικρή συσκευή σαν κουτί νίβεις , που τοποθετείται στη κοιλιά κάτω από το δέρμα που περιέχει κι διαχέει σε όλο το σώμα μου , με σωληνάκια Ισχυρό μυοχαλαρωτικο φάρμακο , που φτάνει μέχρι τη γλωσσά μου μόνο). Για να αντιμετωπίσουμε την σπαστικότατα μου . Νοσηλεύτηκα για 4 μήνες στο εθνικό κέντρο αποκαταστάσεως στο καματερό. Κάνοντας φυσιοθεραπείες ιδιωτικά στο σπίτι καταφέραμε να περπατώ με περπατούσα (πι) μέσα στο σπίτι.
Πριν 4 έτη όμως έπαθα κρίση χολής και ανέβασα 2 φόρες 40 και 2 πυρετό (κόντεψε να σπάσει το θερμόμετρο .) Έφτασα κοντά στο θάνατο . μετά την αφαίρεση της χολής είμαι ακόμα καλυτέρα .χάρη στο νεαρό φοιτητή φυσιοθεραπείας ,που με έχει αναλάβει με πείσμα , υπομονή κι δύναμη τον δικό μας άνθρωπο.
Κι μόνο αυτό συνεχίζω τα αγγλικά μου παρακολουθώ ταυτόχρονα κι κάποια μαθήματα εφαρμογών για υπολογιστές Θα ήθελα ακόμα να ξεκινήσω και μαθήματα δημιουργικής γραφής μέσω υπολογιστή άλλα όλα αυτά κοστίζουν πολύ …,γι αυτό άλλωστε κι συνεργάζομαι με την Avon (εταιρεία καλλυντικών) προσπαθώντας να βγάλω τα έξοδα μου ,αλλά … Όλα γίνονται μέσω διαδικτύου από το σπίτι.
Αρκετά σας κούρασα όμως , θα αναρωτιέσαι , γιατί σου γραφώ σήμερα σου απαντώ λοιπόν εκτός από τα βιντεακια σου που με εντυπωσίασαν! Είχα έναν πάτερα ποιητή .κατάφερα να κληρονομήσω το ταλέντο του (το ελπίζω.)χωρίς εκείνος να μου δείξει τίποτα .Γραφώ και γω κάποιους στίχους :
όνειρο ζωής 20/4 /2013
Σμιλεύεται το σώμα μου
Δεν έχει ίχνος λίπους
Και περπατώ καμαρωτή
Με τα παπούτσια μονό
Και Νεκτάριος διπλά μου
έκπληκτος καμαρώνει
μου λέει « τα κατάφερες»
και είμαι πια δικού σου
γιατί ευθύς θαμπώθηκα απ το χαμόγελο σου
που είναι τόσο αληθινό
όσο και η ψυχή σόου
και σε φωτίζει ολόκληρη
το ωραίο σου χαμόγελο
μου άρεσε γλυκιά μου
και αυτό με έκανε να πω
εσύ είσαι δίκια μου
θα σε βοηθήσω όσο μπορώ
όλα να τα αποκτήσεις
αυτονομία , ερώτα , μα και παιδιά
που είναι όνειρο ζωής για σένα και το ξέρω
Άννη 15/5/2015 (Στην μνήμη του αδικοχαμένου Άγγελου μας )
Ήσουν μόλις στα τέσσερα
Δεν πρόλαβες να ζήσεις
Να μεγαλώσεις , να μορφωθείς
Άλλα και να αγαπήσεις
Σε σκότωσε ο πατέρας σου
Με φρικαλέο τρόπο
Που όλους μας συντάραξε
Σε αυτόν εδώ τον τόπο
Να είναι ελαφρύ το χώμα σου
Άλλα και η ψύχη σου
Από όλα ,όσα τράβηξες
Μες τη μικρή ζωή σου
ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ολόκληρους
Που ήρθες στην Ελλάδα
Έφτυσες εκατό φόρες
Της μάνας σου το γάλα
η αγανάκτηση 7/6/11
Σκληρότητα επέδειξαν σε εμάς οι ευρωπαίοι
και κάνανε τη χωρά μας τώρα να παραπαίει
Άντρες , γυναίκες και παΐδια όλες οι ηλικίες
Φωνάζουν , διαμαρτύρονται και βγαίνουν στις πλατειές
η αγανάκτηση αυτή μας έχει συσπειρώσει
και όλοι μας ελπίζουμε αυτή να μας γλιτώσει
γι αυτό και κατεβαίνουμε σύσσωμοι κάθε βραδύ
στην πλατεία συντάγματος που είναι τόσο μεγάλη
οι έλληνες είναι περήφανοι και ατρόμητοι στα αλήθεια
το δείχνει η ιστορία μας μα και τα παραμύθια
και πάντα τα κατάφεραν καλά στις δυσκολίες
Αντιμετωπίζοντας όλες τις κακουχίες
Ένα κομμάτι δύσκολο είναι και αυτό Ελλάδα
που θα σε κάνει δυνατή και σύγχρονη συνάμα
μα και υπολογίσιμη από όλους τους έτερους
που θέλουν στις ρίζες μας να βάλλουν ένα τέλος
για τους οποίους κι θα ήθελα την γνώμη , άλλα τη βοήθεια σας να τους να μετατρέψω σε τραγούδια άμεσα με εύκολες , κι άμεσα εφαρμόσιμες συμβουλές πάνω σε ότι έχω ήδη γράψει (με τις απαραίτητες παρεμβάσεις βέβαια)
Αλλα ενδιαφέρομαι να εκπαιδευτώ σε όλα τα ειδή δημιουργικής γραφής . (λατρεύω τα παιδιά για αυτό θα μ ‘ άρεσε να γραφώ παραμύθια.)Αυτός είναι ο λόγος ,που έψαξα τα ηλεκτρονικά σας στοιχειά ,σας παραθέτω και ένα μικρό δείγμα πεζού λογού: Αγαπητή μαμά
Επιτέλους ένα όνειρο ζωής πραγματοποιήθηκε !Βρίσκομαι στην όμορφη Κρήτη μαζί με το Νεκτάριο. Έχει πολύ καλό καιρό . μόλις Κατεβήκαμε από το πλοίο και ελπίζω να βρούμε εύκολα την παρέα και να μας ξεναγήσουν σε όλα τα αξιοθέατα του νησιού . το νησί είναι πολύ κοσμοπολιτικό και από τους πιο δημοφιλής προορισμούς διακοπών για κάθε εποχή του χρόνου. Το ξενοδοχείο που διάλεξα έχει όμορφη θεά είναι φθηνότερο από ό,τι περιμέναμε .είμαστε ξετρελαμένοι (ιδιαίτερα ο Νεκτάριος)το καλό φαγητό κυριαρχεί ,αλλά ευτυχώς είμαστε αθλητικοί τύποι και το λίπος θα παραμείνει μακριά μας
Θα σας δούμε σύντομα
Πολλούς χαιρετισμούς και φιλία σε όλους σας
Νεκτάριος και Χαρά
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω ότι θεωρώ το σωστό γράψιμο την καλύτερη αποφόρτιση από το άγχος και έναν εξαιρετικό τρόπο αναζήτησης των βαθύτερων επιθυμιών μας . Η γραφή γενικά για μένα είναι ένα υπέροχο ταξίδι ,με κανόνες ,που όταν τους μάθεις και τους οικειοποιηθείς. (εννοώ τις διαφορετικές τεχνικές του πχ πως χωρίζουμε την μια παράγραφο από την άλλη κι το κάθε κεφάλαιο από το άλλο και πως γεμίζουμε τις σελίδες εύκολα , γρήγορα και σωστά σαν τυφλοσούρτη .) βαθειά μέσα σου η ανακάλυψη και η ανάσυρση των διαφόρων εμπειριών σου σε οδηγούν κι στις λύσεις με αποτέλεσμα την βελτίωση ή αναγέννηση ολόκληρης της ζωής σου .κι όχι μονό , άλλα χρησιμοποιώντας την πένα σου , τον υπολογιστή σου ή , αν προτιμάτε , ένα μικρό δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι , σαν αυτό , που κουβαλούσαμε πάντα μαζί μας η μαμά μου και εγώ , όταν φοιτούσαμε στο πανεπιστήμιο (το λέω ,γιατί έμεινε όλες τις ώρες διπλά μου.) κι μου μαγνητοφωνούσε τις παραδόσεις μιας και γράφω αργά .Γι αυτό ήμουν μονό προφορική από το γυμνάσιο έως και το πανεπιστήμιο .Μπορείς να βοηθήσεις πολλούς ανθρώπους στα απέραντα της γης. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μου σκοπός
θα ήθελα να σας ρωτήσω για το συνολικό οικονομικό κόστος της μεθόδους σας , ,καθώς μου είναι δύσκολο ν α μετακινούμαι ,γιατί αντιμετωπίζω κινητικές δυσκολίες
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας
Περιμένω με χαρά τις προτάσεις και τις υποδείξεις σας.
Χαρά μου καλημέρα. Σε ευχαριστώ για την επιστολή σου, βγαλμένη από τα βάθη της καρδιάς σου. Η ιστορία σου αποτελεί παράδειγμα ήθους και θάρρους για όλους μας. Είναι πολύ σημαντικό το ότι ολοκλήρωσες τις σπουδές σου και μάλιστα σε έναν κλάδο τόσο απαιτητικό αλλά περισσότερο από όλα είναι εξαιρετικό το ότι βρήκες τι σου αρέσει να κάνεις. Η λογοτεχνική δημιουργία “ζεσταίνει” την καρδιά μας και μας δίνει πνοή ζωής. Οι στίχοι σου μπορούν να βρουν την δική τους φωνή μέσα από την συνεργασία σου με έναν στιχουργό. Πάρε την απόφαση και στείλε σε έναν στιχουργό που θαυμάζεις, μια παρόμοια επιστολή και ζήτα του να ολοκληρώσετε μαζί αυτό το κομμάτι του ονείρου σου. Εγώ θα σε βοηθήσω όσο μπορώ στο συγγραφικό κομμάτι, με τις συνομιλίες μας από το προφίλ μου στο Facebook από όπου και σου έστειλα αίτημα φιλίας. Μπορείς να διαβάσεις αρχικά τα δωρεάν βιβλία που δίνω μέσω της ιστοσελίδας μου, καθώς και τα άρθρα. Αν γνωρίζεις αγγλικά, έχεις ένα δυνατό χαρτί στα χέρια σου: το ίντερνετ. Αναζήτησε συμβουλές από συγγραφείς του εξωτερικού και μη σταματάς να γράφεις… γιατί επί της ουσίας, αυτό είναι το μεγάλο μυστικό. Σου απάντησα και στο μήνυμα που άφησες στην Facebook Page
I was very pleased to discover this web site. I wanted to thank you for ones time for
this fantastic read!! I definitely appreciated every bit of
it and i also have you saved as a favorite to look at new stuff on your site.
Thanks for your awesome message!
Keep studying and writing to make your dreams come true.
Best regards,
Lydia
Αρχικά, θέλω να σε ευχαριστήσω πολύ που με τα άρθρα σου μας προσφέρεις τεράστια βοήθεια, εμείς που τώρα κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στη συγγραφή.
Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω: Τι θα πρέπει να προσέξω σε μία αρχή όταν το πρόσωπο που χρησιμοποιώ είναι το πρώτο πρόσωπο και πως θα μπορούσα να την κάνω εξίσου καλή με μια αρχή ενός βιβλίου που χρησιμοποιεί τρίτο πρόσωπο;
Ιωάννα μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Θα πρότεινα να μελετήσεις το συγκεκριμένο άρθρο μου με τίτλο “Πώς πρέπει να ξεκινάει το βιβλίο σου για να έχει επιτυχία;” αλλά και κάθε άρθρο και ebook που θα βρεις στην ιστοσελίδα καθώς όλα τους θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις. Καθώς γράφεις την αρχή της ιστορίας σου θυμήσου ότι κάθε αρχή είναι άχαρη καθώς ο συγγραφέας μπαίνει αργότερα στη ροή γραφής και συνηθίζει. Οπότε σκέψου που και πώς θέλεις να ξεκινάει η ιστορία σου, κάνε μια τυπική προσπάθεια αλλά όταν τελειώσεις όλο το βιβλίο σου, πήγαινε σε νέα σελίδα/αρχείο κλπ (θα βρεις σχετικές μου οδηγίες σε πολλά σημεία του site) και γράψε την αρχή του βιβλίου ή της ιστορίας όπως μπορείς σε εκείνη τη φάση. Σιγά σιγά με την εμπειρία θα μάθεις να γράφεις μια εξαιρετική αρχή από την πρώτη φορά, ίσως με μικρές διορθώσεις όταν τελειώνεις το έργο σου. Οι οδηγίες που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο αφορούν και την πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Καλή επιτυχία!
Κυρία Ψαραδέλλη, μπορώ να πω πως τα άρθρα σας είναι γεμάτα αισιοδοξία και βοήθεια για τους νέους συγγραφείς! Χρησιμοποιείτε συναίσθημα κι όχι τυχαίους χαρακτηρισμούς, κι αυτό μας κάνει να συνεχίσουμε να τα διαβάζουμε!
Δεν θα το βάλω κάτω λοιπόν, και θα προσπαθήσω για το καλύτερο που μπορώ! Θέλω στα βιβλία μου ακόμα κι αν δεν τα έχω εκδώσει ακόμα, να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που υπάρχει, έτσι ώστε όταν εκδώσω κάποια από αυτά να τα κρίνει σωστά ο εκδότης!
Πιστεύω πως ο κάθε συγγραφέας μπορεί να μας διδάξει μέσα από τις λέξεις, τα τοπία, τους χαρακτήρες αλλά και όλη την ιστορία! Γι’αυτό μάλλον και με αποκαλούν στο σχολείο βιβλιοφάγο.. Μεταξύ σοβαρού και αστείου
Αδαμαντία μου, σε ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιό σου.
Ακριβώς επειδή κι εγώ, όπως κι εσύ, αγαπάω τον χώρο του βιβλίου, την μυρωδιά φρεσκοτυπωμένων σελίδων, τις περιγραφές που δημιουργούν με αγάπη οι συγγραφείς, γι’ αυτό και εργάζομαι καθημερινά σκληρά για να βοηθήσω με τις δικές μου δυνάμεις τους ανθρώπους που προσφέρουν από καρδιάς να στηρίξουν τον εντυπωσιακό κόσμο του βιβλίου.
Οι δημιουργοί ακόμα πιο ευαίσθητοι στις δυσκολίες του επαγγέλματος συχνά λυγίζουν και πολλές φορές αποθαρρύνονται με αποτέλεσμα εξαιρετικές δημιουργίες να μην φτάνουν ποτέ στο κοινό. Έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους του πνεύματος, με εξαιρετικό ταλέντο και αγάπη για τη συγγραφή, που μπροστά σε μια τέτοια δυσκολία τα παράτησαν. Χαίρομαι πολύ που σε κάποιες περιπτώσεις μπορέσαμε μαζί να ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο και να προχωρήσουν προσφέροντας έργα που ενίσχυσαν το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού μας. Πόσο άδικο θα ήταν να μην έχουν κυκλοφορήσει ποτέ αυτά τα έργα!
Χαίρομαι που γράφεις ότι δεν θα το βάλεις κάτω γιατί αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις. Όλοι οι δρόμοι έχουν δυσκολίες αλλά αν αγαπάς αυτό που κάνεις τότε πρέπει να έχεις υπομονή και επιμονή. Τότε όσα εμπόδια κι αν συναντήσεις, θα τα ξεπεράσεις παλεύοντας με όλες σου τις δυνάμεις. Αυτό που χρειάζεται να θυμάσαι είναι να μελετάς όλα τα βιβλία που φτάνουν στα χέρια σου. Μελέτησε πολλούς και συγγραφείς από διάφορες κουλτούρες και εκδόσεις. Βρες το δικό σου ύφος γραφής μέσα από πολλή εξάσκηση. Διάβασε θεωρία και τεχνικές από διαφορετικούς μέντορες. Ο καθένας θα σε διδάξει και κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν θα το έχεις συναντήσει ξανά. Μη σταματήσεις ποτέ να εξελίσσεσαι μέσα από τη μελέτη και την εξάσκηση. Τα χρόνια εξάσκησης που θα περνούν θα σε βοηθήσουν επίσης να αλλάζεις ως συγγραφέας.
Μου αρέσει που γράφεις ότι θα προσπαθήσεις για το καλύτερο που μπορείς γιατί ακριβώς αυτό είναι που πρέπει να κάνεις. Επένδυσε με κάθε τρόπο στον εαυτό σου. Βοήθησέ τον να γίνεται μέρα με την ημέρα καλύτερος. Δώσε του όλα τα εφόδια ενώ τον μεταχειρίζεσαι με μεγάλη αγάπη και φροντίδα.
Μπορείς να δεις πολλά δικά σου βιβλία να εκδίδονται όμως το σημαντικότερο είναι ποιο θέλεις να δεις να εκδίδεται με το όνομά σου. Άρχισε να ολοκληρώνεις βιβλία. Δούλεψε καθημερινά. Αλλά να είσαι σίγουρη για το ποιο θα αφήσεις ελεύθερο να ταξιδέψει προς το αναγνωστικό κοινό. Πρέπει να είσαι πρώτα από όλα εσύ σίγουρη ότι αυτό που θα εκδοθεί σε εκφράζει, έχεις βάλει τα δυνατά σου και θέλεις να το μοιραστείς. Πρέπει να μπορείς να το υπερασπιστείς σε όλα του τα στάδια. Αν φτάσεις σε αυτό το σημείο τότε δεν θα έχεις οποιοδήποτε ενδοιασμό για αυτό το δημιούργημά σου.
Σε ευχαριστώ από καρδιάς για το τόσο αισιόδοξο σχόλιό σου και σου εύχομαι να έχεις για μια ζωή τη τιμή να σε αποκαλούν «βιβλιοφάγο». Είμαστε λίγοι και εκλεκτοί.
Εύχομαι να απολαύσεις μια εξαιρετική συγγραφική πορεία με πολλές καλοτάξιδες δημιουργίες, Αδαμαντία μου!
Φιλικά,
Λυδία