Πώς να διαφημίσω το βιβλίο μου;

Επιτέλους το πολυπόθητο βιβλίο κοσμεί την βιβλιοθήκη σου και σου χαρίζει πολύ χαρά αλλά το ερώτημα τριγυρνάει διαρκώς στο μυαλό σου: “Πώς να διαφημίσω το βιβλίο μου;” Δεν είναι απαραίτητο να σε αφορά μόνο αν είσαι νέος συγγραφέας και αυτό είναι το πρώτο σου βιβλίο. Πολλοί συγγραφείς με γεμάτες βιβλιοθήκες με δικά τους βιβλία, έχουν την ίδια ανησυχία.

Κι αυτό γιατί τα πράγματα διαρκώς αλλάζουν. Δεν είναι μόνο ότι ο χρόνος αλλάζει εσένα. Τα μέσα που έχεις για να διαφημίσεις την δημιουργία σου τρέχουν σε τόσο γρήγορους ρυθμούς που πολλές φορές είναι αδύνατον να τους γνωρίζεις όλους. Αν είσαι αποφασισμένος όμως μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε μερικούς από τους τρόπους που μπορείς να διαφημίσεις το βιβλίο σου και σύντομα όλος ο κόσμος να μιλάει γι’ αυτό. Έτοιμος;

Πώς να διαφημίσω το βιβλίο μου που έχω εκδώσει μόνος μου;

Έχεις αναλάβει το ρίσκο αλλά και την μεγάλη χαρά -και σκληρή δουλειά- να εκδώσεις μόνος σου το βιβλίο σου. Πώς θα διαφημίσεις το βιβλίο που με τόση αγωνία κρατάς στα χέρια σου; Αν είναι μάλιστα και το πρώτο, έχουμε να πούμε πολλά.

Η ψυχολογία του συγγραφέα

Πώς να διαφημίσω το βιβλίο μου;

Φόρεσε το χαμόγελο της αυτοπεποίθησης, πάρε μια μεγάλη ανάσα και βούτα στα βαθιά. Άλλωστε έχεις ήδη πάρει την απόφαση από την στιγμή που κυκλοφόρησες μόνος σου το πολυπόθητο βιβλίο. Ήρθε η στιγμή να το υπερασπιστείς και να το γνωστοποιήσεις στον κόσμο. Εδώ δεν χωράει η ταπεινότητα του ρομαντικού συγγραφέα. Πρέπει να το αφήσεις να κάνει το ταξίδι του και να το βοηθήσεις σε αυτό όσο περισσότερο μπορείς.

Επίσημη Ιστοσελίδα και Κοινωνικά Δίκτυα

Αν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, ή με μια μικρή βοήθεια από κάποιον φίλο γνώστη της τεχνολογίας, απέκτησε μια ιστοσελίδα σχετική με σένα ή με το βιβλίο σου. Βάσει της μέχρι σήμερα εμπειρίας μου θα σου έλεγα ότι είναι προτιμότερο να επενδύσεις, χρόνο, δουλειά και χρήμα σε μια ιστοσελίδα μέσω της οποίας θα προωθήσεις εσένα, τον συγγραφέα, και μέσα από εκεί θα διαφημίζεις όλα τα βιβλία σου. Προτιμότερο του να αποκτήσεις μια σελίδα για κάθε βιβλίο σου. Φαντάσου σε μερικά χρόνια που θα έχεις πέντε (5) βιβλία. Θα διαχειρίζεσαι πέντε ιστοσελίδες ή πέντε σελίδες στο Facebook ή σε οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό δίκτυο; Κουράστηκα και μόνο στην ιδέα.

Από την στιγμή που θα έχεις μια ιστοσελίδα και σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να τα ανανεώνεις διαρκώς. Χρησιμοποίησε πρωτότυπο υλικό και δημοσίευσε τακτικά. Μη ξεχνάς να τα κοινοποιείς παντού. Στις δικές σου σελίδες, σε ομάδες που αγαπούν το βιβλίο κλπ.

Banners και λοιπό Διαφημιστικό Υλικό

Φτιάξε διαφημιστικά banner για να προωθείς επαγγελματικά το βιβλίο σου. Καλό είναι να προτιμάς επαγγελματίες γραφίστες για να πραγματοποιούν αυτές τις δουλειές. Μη ξεχνάς ότι μιλάμε για την διαφήμιση του βιβλίου σου. Πόσο κρίμα είναι να το “χαντακώσεις” με ένα μη καλαίσθητο banner. Και πάντα μπορείς να βρεις ανθρώπους με μεράκι να αναδείξουν με τον καλύτερο και τον πιο επαγγελματικό τρόπο το βιβλίο σου. Αν βέβαια είσαι γνώστης του Photoshop ή ενός απλού προγράμματος επεξεργασίας ή design μη σταματάς. Δημιούργησε κάτι όμορφο για να προωθήσεις το βιβλίο σου. Και μην ξεχνάς τη δύναμη του video. Φτιάξε ένα σε ανάλογο ύφος με το είδος του βιβλίου σου, χρησιμοποιώντας υλικό ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων. Θα τις βρεις σε πολλές σελίδες στο διαδίκτυο.

Η δύναμη του Instagram και των Bloggers

Χρησιμοποίησε το instagram. Οι βιβλιοφάγοι αλλά και οι bloggers που ασχολούνται με τα βιβλία, λατρεύουμε το instagram και τις εμπνευσμένες φωτογραφίες. Πρόσεχε τις παγίδες όμως. Μη γεμίσεις τον λογαριασμό μου ΜΟΝΟ  με φωτογραφίες του βιβλίου σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κουράσεις τους followers οι οποίοι απλώς θα προτιμήσουν να απαλλαγούν από αυτό το φορτίο. Οπότε προσπάθησε να βρεις φίλους ή να επικοινωνήσεις με bloggers που αγαπούν τα βιβλία και να ζητήσεις να λατρέψουν και το δικό σου βιβλίο.

Πώς να διαφημίσω το βιβλίο μου;

Αλήθεια έχεις ακουστά τα Giveaways, ή απλά τους διαγωνισμούς που πραγματοποιούν επώνυμοι στα social media; Γιατί να μην είναι το δικό σου βιβλίο το επόμενο δώρο που θα χαρίσει το δικό σου αγαπημένο δημόσιο πρόσωπο; Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να προσφέρεις το βιβλίο σου για διαγωνισμούς σε λογοτεχνικά site/blogs. Έτσι δίνεις την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να γνωρίσει το έργο σου. Όσο περισσότερο βλέπουν εσένα και το εξώφυλλό σου τόσο πιο πολύ μένεις στην συνείδηση του αναγνώστη-εν δυνάμει πελάτη.

Οι συνεντεύξεις του συγγραφέα

Πώς να διαφημίσω το βιβλίο μου;

Ζήτα (ω ναι!), ζήτα να παραχωρήσεις μια συνέντευξη σε δημοσιογράφο σε λογοτεχνικό περιοδικό, ιστοσελίδα, τηλεοπτική ή ραδιοφωνική παραγωγή. Κάνε την σχετική έρευνα πριν κάνεις αυτό το βήμα και να είσαι ευγενικός απέναντι στους δημοσιογράφους.

Βγες από το καβούκι σου και γίνε ένα δημόσιο πρόσωπο. Γίνε γνωστός, για όλους τους σωστούς λόγους και άφησε το βιβλίο σου να γνωρίσει, μαζί με σένα, την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει.

Δελτία Τύπου και Κριτική

Στείλε το δελτίο τύπου* του βιβλίου σου σε όσα ΜΜΕ θέλεις. Πρόσεχε να το κάνεις επιλεκτικά και μόνο σε αυτά που θέλεις να δημοσιευθεί. Πρέπει να γνωρίζεις το μέσο, αν έχει στήλη βιβλίου κλπ.

Πώς να διαφημίσω το βιβλίο μου;

*Δελτίο τύπου: Μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου σου, με τα στοιχεία έκδοσης, φωτογραφία του εξώφυλλου και ένα σύντομο συγγραφικό δικό σου βιογραφικό. Δες παρακάτω το δελτίο τύπου του βιβλίου που γράψαμε μαζί με τη φίλη νευρολόγο-συγγραφέα Μηλέβα Αναστασιάδου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εντύποις με τον τίτλο “Το Μυστικό της Καρυδιάς“. Το δελτίο τύπου το έφτιαξε ο εκδοτικός με την φροντίδα του εκδότη μας Γιάννη Κρανιά. Αν δεν έχεις κυκλοφορήσει το βιβλίο μέσω κάποιου εκδοτικού, ζήτα από κάποιον γραφίστα να σε βοηθήσει ή φτιάξε ένα εσύ.

Στείλε το βιβλίο σου σε δημοσιογράφους και bloggers που γράφουν κριτική βιβλίων. Οι ίδιοι θα δημοσιεύσουν την κριτική τους στο site/blog τους και θα την προωθήσουν παντού και θα την δημοσιεύσουν ακόμα και στο Goodreads. Πόσο όμορφο να φροντίζει κάποιος το βιβλίο σου…

Παρουσιάσεις και περιοδείες

Οργανώσου και προγραμμάτισε μια σειρά από παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα. Κάνε ένα πλάνο και επικοινώνησε με βιβλιοπωλεία και χώρους που θα φιλοξενήσουν τις παρουσιάσεις του βιβλίου σου. Πρόσεχε πολύ καλά τους όρους των συμφωνιών που κλείνεις. Κανόνισε ποιοι θα είναι μαζί με σένα στο πάνελ, θα μιλήσουν για το βιβλίο σου -μη ξεχάσεις να το στείλεις για να το διαβάσουν και να έχουν προσωπική άποψη-, και φυσικά ποιοι θα διαβάσουν αποσπάσματα. Μη διαβάσετε όλο το βιβλίο! Συνεννοήσου από πριν ποιο απόσπασμα θα ακουστεί. Μήπως θέλεις να γίνει και κάποιο συνοδευτικό θεατρικό δρώμενο, ένα χορευτικό σκετς, μια προβολή βίντεο; Φρόντισε να είναι όλα έτοιμα, δοκιμασμένα και σίγουρα ότι θα δουλεύουν την ημέρα της παρουσίασης. Έχεις ακουστά για τα διπλά καλώδια, φλασάκια, σκληρούς δίσκους….; Σώσε το υλικό σου σε πάνω από δύο μέρη.

Βιβλιοπωλεία και προβολή

Πώς να διαφημίσω το βιβλίο μου;

Συνεργάσου με βιβλιοπωλεία, φυσικά αλλά και διαδικτυακά, και συμφώνησε μαζί τους να τοποθετήσουν τα βιβλία σου στα ράφια τους -ή στα eshop τους- και γιατί όχι και στην βιτρίνα τους. Προγραμμάτισε ποια μέρα θα είσαι εκεί να υπογράψεις το βιβλίο σου. Κάνε το ίδιο και με μεγάλα σούπερ μάρκετ που έχουν βιβλία αλλά και τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στις Εθνικές Οδούς.

Καλλιτεχνική Συνεργασία

Ένα λογοτεχνικό κείμενο ταιριάζει απόλυτα με φωτογραφικό ή ζωγραφικό υλικό. Πρότεινε σε έναν ζωγράφο, έναν ποιητή ή έναν φωτογράφο να πραγματοποιήσετε μια κοινή έκθεση όπου τα έργα σας θα βαδίζουν παράλληλα σε απόλυτα αρμονία ή αντίθεση.

Λογοτεχνικές Ομάδες και Λέσχες Ανάγνωσης Βιβλίων

Προσέγγισε τους ανθρώπους που “αγκαλιάζουν” τους συγγραφείς και τα έργα τους και πρότεινέ τους να διαβάσουν το βιβλίο σου. Επισκέψου τους εκείνη τη βραδιά και απάντησε σε όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορείς, για το βιβλίο σου, τον τρόπο που το έγραψες, από που εμπνεύστηκες την υπόθεση, τι σε δυσκόλεψε και ποιο είναι το βιβλίο που προετοιμάζεις τώρα.

Goodreads: Η Βάση Δεδομένων Συγγραφέων και Αναγνωστών

Το κοινωνικό δίκτυο όπου αναγνώστες και συγγραφείς αλληλεπιδρούν. Εκεί δίνεται η ευκαιρία στους αναγνώστες να σημειώσουν ποιο βιβλίο θέλουν να διαβάσουν, ποιο διάβασαν και τους άρεσε ή δεν τους έκανε εντύπωση, να αφήσουν μια λεπτομερή κριτική και να σημειώνουν την πορεία τους στην ανάγνωση των βιβλίων τους. Οι συγγραφείς μπορούν να διαφημίσουν το συγγραφικό τους έργο αλλά και το site/blog, να μιλούν με τους αναγνώστες, να δρουν οι ίδιοι σαν αναγνώστες και άλλα πολλά. Αν δεν έχεις λογαριασμό, φτιάξε έναν και ακολούθησε τη σχετική διαδικασία για να φαίνεσαι συγγραφέας, να έχεις followers και να φαίνονται τα βιβλία σου.

Πάλεψε για το βιβλίο σου

Μη το βάλεις εύκολα κάτω στην όποια δυσκολία. Αυτό είναι το όνειρό σου και έχεις γράψει ένα βιβλίο το οποίο το πιστεύεις. Πάλεψε γι’ αυτό και βοήθησε να φτάσει σε πολλούς αναγνώστες που θα το διαβάσουν, θα το εκτιμήσουν και θα γίνουν πιστοί δικοί σου αναγνώστες. Διαφήμισέ το σε όποιον γνωρίζεις και προέτρεψέ τον να το διαβάσει και να σου πει την γνώμη του.

Πώς να διαφημίσω το βιβλίο μου που έχει εκδώσει Εκδοτικός Οίκος;

Αναλόγως το μέγεθος και την εμπειρία του εκδοτικού, αλλά και το πώς αποφασίζει να φερθεί στο βιβλίο σου αλλά και σε εσένα σαν συγγραφέα, θα αναμένεις και την αντίστοιχη δράση. Καλό είναι να έχεις κάνει από πριν την έρευνά σου και να γνωρίζεις ποια είναι τα δυνατά σημεία του εκδοτικού. Αν προτεραιότητά σου είναι η προώθηση του βιβλίου σου, έχεις διαλέξει τον κατάλληλο εκδοτικό, εκείνον που θα στείλει το βιβλίο σου παντού;

Πώς να διαφημίσω το βιβλίο μου;

Ένας εκδοτικός που έχει ισχυρό σύστημα διανομής και προώθησης μπορεί να τοποθετήσει το βιβλίο σου σε μεγάλα βιβλιοπωλεία και να σου κλείσει μερικές παρουσιάσεις, ακόμα και σε βάθος χρόνου ενώ μπορεί σαν εκδοτικός να παίρνει μέρος σε εκθέσεις και φεστιβάλ βιβλίων, όπου και εσύ θα έχεις τον χρόνο σου να υπογράψεις αντίτυπα σε όσους αγοράσουν το βιβλίο σου και το ίδιο το βιβλίο σου να είναι όλες τις ώρες λειτουργίας στον πάγκο του εκδοτικού, εύκαιρο στα μάτια και κυρίως στα χέρια του κάθε εν δυνάμει αναγνώστη.

Τι μπορείς να κάνεις αν τα βήματα δε σε βοηθούν να το προωθήσεις;

Αν μετά από όλα αυτά νιώθεις ακόμα αβέβαιος, αναρωτιέσαι “Πώς να διαφημίσω το βιβλίο μου;”, δεν γνωρίζεις ή φοβάσαι πώς θα το κάνεις, διάβασε μερικά από τα άρθρα και τα δωρεάν ebooks που θα βρεις στην ιστοσελίδα μου. Αν χρειαστείς επιπλέον βοήθεια δες τα σεμινάριά μου και μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου στο [email protected] για να σου προτείνω το σεμινάριο που είναι κατάλληλο για σένα.

Καλή επιτυχία!

Φιλικά,

Lydia Psaradelli

 

 

 

 

Θα χαρώ να λάβω το σχόλιό σου

Translate »