Πώς θα γράψω ένα βιβλίο ;

Μέσα από την επικοινωνία μας τους τελευταίους μήνες έλαβα πολλά μηνύματά σας σχετικά με το συγκεκριμένο ερώτημα: Πώς θα γράψω ένα βιβλίο ;

Κι αν ;

 

Τα ερωτήματα αλλά και η αγωνία σας για να κάνετε τα «σωστά» βήματα, δείχνουν ότι πολλές φορές ο ίδιος μας ο εαυτός μάς θέτει εμπόδια. Εμπόδια ανυπέρβλητα τα οποία συγκεντρώνουμε με το πέρας των ετών και αντί να μετράμε ολοκληρωμένα βιβλία, μετράμε εμπόδια.

Ο φόβος τής, άγνωστης προς εμάς συγγραφικής πορείας, μας κρατάει πίσω, ανήμπορους να ξεφύγουμε και να μπούμε σε αυτά τα άγνωστα μονοπάτια. Κι αν;

Κι αν τα κάνω όλα λάθος;
Κι αν πρέπει να ξεκινήσω διαφορετικά από ό,τι έχω φανταστεί;
Κι αν αυτό που γράψω με εκθέσει (τους δικούς μου, τις φοβίες μου, το πόσο «λίγος» είμαι, το πόσο λίγα γνωρίζω, το ότι δεν είμαι ορθογράφος, το ότι δεν ξέρω τίποτα από επιμέλεια/συγγραφή/εκδόσεις, τις πραγματικές επιθυμίες μου… εμένα!);
Κι αν όλο αυτό είναι ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή;
Κι αν η ιδέα μου είναι λάθος, χωρίς ενδιαφέρον;
Κι αν αποκαλύψω τον πραγματικό μου εαυτό;
Κι αν οι ελλείψεις μου από το σχολείο, βγουν στην επιφάνεια και γίνω ρεζίλι σε όλους (ακόμα και στην φιλόλογο του σχολείου μου);
Κι αν δεν τα καταφέρω;
Κι αν δεν γίνω πετυχημένος/η συγγραφέας;
Κι αν η περίληψη που γράψω είναι λάθος;
Κι αν το βιβλίο μου είναι κακό;
Κι αν δεν ακολουθήσω την φυσιολογική πορεία ενός πλάνου για την αφήγηση του βιβλίου μου;
Κι αν με κατακρίνει ο κόσμος;
Κι αν δεν μου προσφέρει το βιβλίο μου, την ηθική ικανοποίηση που προσδοκώ;

Μέτρησε τα «Κι αν» μου! Θα μπορούσα να γράφω ατελείωτα «Κι αν» και θα συμφωνούσες με πολλά από αυτά. (και ναι, επιτέλους απευθύνομαι σε εσένα που διαβάζεις το συγκεκριμένο άρθρο, γιατί αν συνεχίζεις ακόμα να αφιερώνεις χρόνο σε αυτό, σημαίνει ότι μέχρι τώρα έχω μιλήσει στην καρδιά σου και έχεις αναγνωρίσει τον εαυτό σου στο κείμενό μου).

 

Καιρός να διώξεις μακριά αυτές τις φοβίες !

 

Άνοιξε μια σελίδα στον δικό σου επεξεργαστή κειμένου (αν δεν ξέρεις πως γίνεται αυτό, τότε πάρε το χαρτί και το στυλό –πολλές φορές αυτό θα ενεργοποιήσει τον δικό σου τρόπο δημιουργικότητας- και βάλε στο πρόγραμμα να μάθεις πως να γράφεις και στον υπολογιστή σου). Κάνε μια λίστα με αυτά που σε κρατάνε πίσω, τις δικές σου φοβίες που δεν σου επιτρέπουν να γράψεις το πρώτο ή το επόμενο διήγημα/παραμύθι/βιβλίο. Κι αν πιστεύεις ότι είσαι ο μόνος, ξεπέρασε αυτή την αντίληψη. Όλοι οι δημιουργοί –λίγο ή πολύ- περνούν την φάση της φοβίας. Με το πέρας των ετών θα μάθεις να το διαχειρίζεσαι. Να παίρνεις εκείνη την μεγάλη ανάσα και να στρώνεσαι και πάλι στην δουλειά. Γιατί αυτό ακριβώς είναι η δημιουργικότητα: ατελείωτες ώρες δουλειάς!

Τώρα που ολοκλήρωσες την δική σου λίστα με τις φοβίες, αφιέρωσε λίγο χρόνο σε αυτές. Μην αλλάξεις κάτι.

Δες τες και μερικές ώρες αργότερα και διάβασε τα άρθρα μου τα οποία θα σε βοηθήσουν:

8 + 1 πράγματα που σε εμποδίζουν να γράψεις το βιβλίο σου

Συγγραφέα, σταμάτα να φοβάσαι!

Τι πρέπει να κάνεις για να ενεργοποιήσεις την δημιουργικότητα

Το μυαλό μας έχει την τάση να αναζητά καταφύγιο και να αποφεύγει τις παγίδες. Η ρουτίνα είναι η αγαπημένη του συνήθεια. Εκεί νιώθει ασφάλεια και δεν θέλει να το αλλάξει αυτό με τίποτα!

Δική σου αποστολή είναι να το προκαλέσεις, να το βγάλεις έξω στον κίνδυνο, να το ξεσηκώσεις και να του θέσεις ερεθίσματα. Μη σταματήσεις όσο κι αν φοβάσαι.

Φτιάξε μια λίστα με πράγματα που μπορούν να σε ενεργοποιήσουν, όπως:

►Αναβάθμισε τον υπολογιστή σου και «πέρασέ» του όλα τα πακέτα που χρειάζεται ένας συγγραφέας, και μην ξεχνάς να πραγματοποιείς τα απαραίτητα updates. (δες επιπλέον στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις)

►Διαμόρφωσε το γραφείο σου ώστε να σε εμπνέει και να είναι ο δικός σου χώρος δημιουργικότητας. Πάρε τα απαραίτητα χαρτιά, στυλό, μαρκαδόρους, εφοδίασε με το λεξικό και τα απαραίτητα βιβλία με συνώνυμα (ναι ακόμα και την περίοδο της τεχνολογίας, χρειάζεσαι αυτά τα βιβλία) κλπ

►Φρόντισε το γραφείο σου να έχει κατάλληλο φωτισμό για τις βραδινές ώρες συγγραφής και άμεση πρόσβαση σε βιβλία που σε εμπνέουν. Πρόσεχε μην επιλέξεις μια καρέκλα που είναι ΠΟΛΥ βολική. Δεν θέλουμε να ξαπλώνεις αλλά να έχεις καλή στάση και να μπορείς να δημιουργείς απεριόριστα.

►Ιδέες: άπειρες πηγές έμπνευσης είναι τριγύρω σου αρκεί να τις αναζητήσεις. Ας δούμε μερικές από αυτές.

 

  1. Ταινίες. Παρακολούθησε όχι μόνο το είδος των ταινιών που σου αρέσουν αλλά και είδη που δεν τόλμαγες μέχρι σήμερα να δεις.
  2. Βιβλία. Ισχύει το ίδιο που είπαμε για τις ταινίες. Κάνε μια βόλτα σε γνωστά διαδικτυακά αλλά και φυσικά βιβλιοπωλεία και αγόρασε θέματα που δεν θα διάβαζες ποτέ. Η έμπνευση κρύβεται στα πιο περίεργα σημεία.
  3. Φίλοι. Συνάντησε φίλους και γνωστούς που έχεις πολύ καιρό να δεις ή να τους μιλήσεις. Μάθε να είσαι καλός ακροατής. Θα μάθεις πολλά από αυτές τις συναντήσεις.
  4. Πλήθος. Κινήσου στο πλήθος και μάθε να παρατηρείς τους άλλους. Οι πιο πειστικοί χαρακτήρες βρίσκονται ανάμεσά μας. Χρησιμοποίησέ τους στο βιβλίο σου.
  5. Εμπειρίες. Η ζωή είναι γεμάτη μαθήματα που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το δικό σου βιβλίο. Μη σταματάς να προκαλείς τον εαυτό σου. Αυτό ενεργοποιεί και τον εγκέφαλό σου.
  6. Πρόσεχε τον εαυτό σου. Φρόντισε να λαμβάνεις σωστή διατροφή και να κοιμάσαι αρκετά. Ένα κουρασμένο μυαλό δε θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα. Διάβασε πως θα βρεις την ενέργεια για να δημιουργείς.
  7. 2000 λέξεις. Βρες την ώρα της ημέρας ή νύχτας, κατά την διάρκεια της οποίας είσαι πιο παραγωγικός και εκμεταλλεύσου την. Γράψε τουλάχιστον 2000 λέξεις κάθε 24ωρο. Απέκτησε αυτή την τόσο χρήσιμη συνήθεια. Προτείνω να γράφεις το πρωί τις 2000 λέξεις σου έτσι ώστε κατά την υπόλοιπη ημέρα να γράφεις το βιβλίο σου.
  8. Κράτα αρχείο. Αρχείο για αγαπημένα θέματα, χαρακτήρες, συμπεριφορές, κάτι που σου τράβηξε την προσοχή και μελλοντικά θα ανακαλύψεις στο αρχείο του υπολογιστή ή στο τετράδιό σου. Φύλα αρχείο με θέματα ρεπορτάζ, αφιερώματα αλλά και πληροφορίες που σου φαίνονται περίεργες. Κάποια στιγμή θα αντλήσεις από αυτά το θέμα του επόμενου βιβλίου σου.

Κι αφού αλλάξεις πολλές από τις συνήθειές σου και προσθέσεις χρώμα και άλλον αέρα, καιρός να ασχοληθείς με το βιβλίο σου. Σε αυτή την φάση έχεις ήδη πολλές διαφορετικές πηγές έμπνευσης και διάθεση να ασχοληθείς σοβαρά με αυτό που επιθυμείς. Άλλωστε, αυτό οφείλεις να κάνεις.

Οργάνωσε τον χρόνο σου και ακολούθησε ένα αυστηρό πρόγραμμα. Το ενδεικτικό πλάνο το οποίο σου προτείνω, θα σε βοηθήσει αρκετά να καταλάβεις πόσο σοβαρά θα πρέπει να ασχοληθείς με την συγγραφική διαδικασία.

Πώς θα γράψω ένα βιβλίο ;

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

 

Μη ξεχάσεις να υπερασπιστείς τη νέα σου συνήθεια, έναντι γνωστών και συγγενών που απαιτούν τον χρόνο σου. Θα δυσκολευτούν να διαχειριστούν τον νέο σου εαυτό τον οποίο πρέπει εσύ να προστατεύσεις. Με το πέρας των ετών (ω ναι!) θα το συνηθίσουν κι εκείνοι με την σειρά τους.

Πώς θα γράψω ένα βιβλίο  ;

Λατρεύουμε την τεχνολογία που μας βοηθάει πλέον να γράφουμε γρήγορα σε έναν υπολογιστή και οι διορθώσεις να είναι τόσο μα τόσο εύκολες αλλά υπάρχουν στιγμές που πρέπει να επιστρέφεις στα απαλά και γνώριμα. Βεβαιώσου ότι στο γραφείο σου έχεις χώρο για να ακουμπήσεις ένα τετράδιο, μερικές κόλλες χαρτί, στυλό και όλη την απαραίτητη γραφική ύλη που θα υποστηρίξει το συγγραφικό σου έργο. Αν σε διευκολύνει, τοποθέτησε έναν λευκό πίνακα στον τοίχο στο γραφείο σου. Πάρε μια κόλλα χαρτί και φτιάξε έναν mind map. Είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι ακούγεται. Αποτύπωσε τις πρώτες ιδέες που τριγυρνούν στο μυαλό σου. Δεν χρειάζεται να είναι ολοκληρωμένες προτάσεις ή συγκροτημένες σκέψεις. Απλές λέξεις, ένα πρόσωπο, ένας τόπος που σε εντυπωσίασε και πιστεύεις ότι ταιριάζει στο βιβλίο σου… Αποτύπωσέ τα στο χαρτί σου. Στην πορεία ίσως δεις ότι αυτοκόλλητα χαρτάκια σε διευκολύνουν ακόμα περισσότερο, γιατί μπορείς πολύ πιο εύκολα να αλλάξεις την σειρά με την οποία θα τα χρησιμοποιήσεις μέσα στο βιβλίο σου. Το παρακάτω παράδειγμα, θα σου δείξει τι εννοώ. Προσοχή: Το συγκεκριμένο είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα mind map κι δεν αποτελεί οδηγό πλάνου για την ιστορία σου. Αν ασχοληθείς με τα mind map θα δεις ότι υπάρχουν σε πολλές μορφές και σχηματισμούς. Σταδιακά θα βρεις εκείνον που βοηθάει εσένα.

Πώς θα γράψω ένα βιβλίο ;

Αν έχεις διαβάσει το δωρεάν βιβλίο μου με τίτλο «Γράψε το Δικό σου Βιβλίο Τώρα ! 10 + 1 Βήματα Σίγουρης Επιτυχίας» (μπορείς να το «κατεβάσεις»  δωρεάν από την αρχική σελίδα του LydiaPsaradelli.gr), θα δεις ότι εκεί σου προτείνω σαν πρώτο βήμα, να σκεφτείς πολύ καλά –κάθε στιγμή της ημέρας- την υπόθεση του βιβλίου σου. Κάτι που θα σε βοηθήσει να βάλεις σε μια σειρά τις σκέψεις σου και η αφήγησή σου να μπορέσει να ακολουθήσει αυτή την σειρά που σαν πρώτη έγγραφη μορφή θα είναι μια περίληψη. (Διάβασε εδώ το ΔΩΡΕΑΝ ψηφιακό περιοδικό με θέμα την #Περίληψη, από την σειρά Δημιουργικής Γραφής «Μαθαίνω τα μυστικά – Αποκτώ τις δεξιότητες«. Εναλλακτικά μπορείς να ακολουθήσεις αυτό τον τρόπο αποτύπωσης των ιδεών σου. Αν δεν το έχεις διαβάσει ακόμα, «κατέβασέ» τώρα κιόλας. Θα σε βοηθήσει σημαντικά. Αν έφτιαξες το mind map, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να γράψεις την περίληψή σου. Μη φοβηθείς, καθώς όλα αυτά μεταβάλλονται καθώς προχωράει το βιβλίο σου. Αλλαγές θα υπάρξουν άπειρες. Οπότε προχώρα με θάρρος και υπερασπίσου κάθε στάδιο της δημιουργίας του βιβλίου σου.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΕΣΥ ΟΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ

 

Είναι σημαντικό να σημειώσεις, με όποιον τρόπο θέλεις, τους χαρακτήρες σου και την ιστορία τους. Πρέπει να ξέρεις τα πάντα για εκείνους και πως θα αντιδράσουν κάτω από οποιεσδήποτε ανατροπές. Πόσο καλοί είναι και ποια άσχημα στοιχεία έχει η προσωπικότητά τους. Ποιό είναι το παρελθόν τους, αυτό που ίσως δεν διηγηθείς αλλά τους επηρεάζει σε τέτοιο σημείο που δικαιολογεί τις πράξεις τους; Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αριθμός χαρακτήρων που πρέπει να χρησιμοποιήσεις στο βιβλίο σου. Αυτό το ρυθμίζεις εσύ, άλλωστε δικός σου είναι αυτός ο κόσμος. Φρόντισε να έχουν όλοι οι χαρακτήρες σου ενδιαφέρον, ακόμα κι αν κάνουν ένα μικρό πέρασμα από τις σελίδες σου.

Οργάνωσε όλο το βιβλίο σου, την υπόθεσή του και τις σημαντικές του στιγμές, στο μυαλό αλλά και στα χαρτιά σου. Οφείλεις να γνωρίζεις απέξω κι ανακατωτά, τι θα γίνει ανά πάσα στιγμή στο βιβλίο σου και πότε. Πρέπει να ξέρεις γιατί ένας ήρωάς σου αντέδρασε σε κάποιο γεγονός με τον τρόπο που το έκανε. Πρέπει να γνωρίζεις τις αδυναμίες αλλά και τα δυνατά στοιχεία του. Επίσης πρέπει να γνωρίζεις το τέλος του βιβλίου σου.

Η γνώση είναι δύναμη και όταν θα γνωρίζεις όλα τα στοιχεία τα οποία θέλεις να αποτυπώσεις στο χαρτί, τότε θα αποφασίσεις ποια θα είναι εκείνη η δυνατή αρχή που θα κερδίσει τους αναγνώστες σου. Γιατί σε εκείνο το σημείο πρέπει να επικεντρωθείς. Πρέπει να διαλέξεις να διηγηθείς κάτι το οποίο θα μαγνητίσει τους ανθρώπους που θα ανοίξουν το βιβλίο σου στο βιβλιοπωλείο, θα δουν τι είναι αυτό που τους διηγείσαι σαν αρχή και θα αποφασίσουν αν αξίζει να το αγοράσουν για να του αφιερώσουν τον πολύτιμο χρόνο τους. Γνωρίζοντας αυτό, έχεις ένα δυνατό χαρτί κρυμμένο στο μανίκι σου: ξέρεις πως λειτουργεί το αναγνωστικό κοινό. Γνωρίζεις που πρέπει να επικεντρωθείς ώστε να το κερδίσεις. Αυτό σημαίνει ότι τελειώνοντας την συγγραφή του βιβλίου σου, πρέπει να επιστρέψεις και πάλι στην αρχή και να την ξαναγράψεις. Και οφείλεις να το κάνεις αυτό γιατί έτσι η αρχή σου θα είναι πιο δυνατή. Η γραφή σου θα είναι καλύτερη και πιο δομημένη από την στιγμή που ξεκίνησες την συγγραφή του βιβλίου σου. Τότε είναι η στιγμή να επιστρέψεις και να δυναμώσεις το άνοιγμα.

 

ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΠ’ ΕΞΩ ΚΙ ΑΝΑΚΑΤΩΤΑ

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ

Καθ’ όλη την διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σου, μη ξεχνάς να ικανοποιείς την αναγνωστική σου δίψα. Διάβασε βιβλία που αγαπάς, σου αρέσει ο τρόπος γραφής και είναι ζηλευτά. Θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις εκείνο ακριβώς το επίπεδο γραφής που επιθυμείς. Μην ανησυχείς που δεν μπορείς να γράψεις έτσι ακριβώς. Δεν είναι αυτό κάτι που θέλεις να επιδιώξεις. Εσύ θα έχεις τον δικό σου τρόπο γραφής που μέρα με την ημέρα θα αλλάζει και θα γίνεται καλύτερο από τον τρόπο που έγραφες την προηγούμενη μέρα. Η λέξη-κλειδί είναι «εξάσκηση».

 

Μη ξεχνάς ότι η συγγραφική διαδικασία απαιτεί τον χρόνο και την αγάπη σου. Αν δεν σου αρέσει να εργάζεσαι σκληρά, η συγγραφή δεν θα σου ταιριάξει. Πρέπει να της αφιερώνεις χρόνο και να είσαι αποφασισμένος αλλιώς οι δικαιολογίες θα είναι εύκολες.

Χώρισε την αφήγησή σου σε κεφάλαια που δεν θα δυσκολεύουν τον αναγνώστη. Προσπάθησε να είναι μικρά και με έντονη δράση ή συναισθήματα. Τα μικρά κεφάλαια είναι ευκολοδιάβαστα από τους αναγνώστες και τους διευκολύνουν να κάνουν ένα διάλειμμα στο τέλος του κεφαλαίου.

Γράφε χωρίς να διορθώνεις. Μη σταματάς την συγγραφική διαδικασία την ώρα της έμπνευσης για να κάνεις διορθώσεις. Αυτό θα γίνει μετά το τέλος του βιβλίου αρκετές φορές. Αν χρειαστεί μπορείς να κάνεις κάποιες διορθώσεις μετά το τέλος κάποιου κεφαλαίου. Με προσοχή όμως γιατί αυτό μπορεί να σε μπλοκάρει.

Εμπιστεύσου έναν πιστό αναγνώστη, ο οποίος αγαπάει το διάβασμα και αφιερώνει χρόνο σε αυτό. Να είσαι προσεκτικός σε ποιον θα δώσεις έναν τόσο σημαντικό ρόλο γιατί θα σε επηρεάζει άμεσα. Τόλμησε να διαλέξεις έναν δοκιμασμένο συγγραφέα, με περισσότερη εμπειρία από σένα, που πρόθυμα θα επιλέξει να παίξει τον ρόλο αυτό για σένα. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις ένα συνεχές έλεγχο των κειμένων σου αλλά και την ενθάρρυνση που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις. Μη διαλέξεις κάποιον καρδιακό φίλο που φοβάται να σε πικράνει με την κριτική του γιατί έτσι δεν θα μπορέσεις να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι αλήθειες πρέπει να φτάνουν σε σένα και με αυτό τον τρόπο θα σε κάνουν καλύτερο συγγραφέα. Μπορείς να δίνεις ανά κεφάλαιο το βιβλίο σου στον αναγνώστη σου ή να του ζητήσεις την άποψή του όταν θα το ολοκληρώσεις.

Τα μυστικά όλα έχουν ήδη γραφτεί: σκληρή δουλειά, οργανωμένο πλάνο, προγραμματισμός και πολύ καλή γνώση της υπόθεσης και των χαρακτήρων. Με αυτά τα «όπλα» θα φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σταμάτα απλώς να ονειρεύεσαι ότι θέλεις να γίνεις συγγραφέας και ξεκίνησε από τώρα κιόλας να γράφεις το δικό σου βιβλίο. Μπορείς αρκεί να το θέλεις.

Μη ξεχνάς ότι δέχομαι με μεγάλη μου χαρά τις όποιες απορίες σου στο email μου που θα βρεις στην πάνω αριστερή μεριά της αρχικής σελίδας ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας. Αν χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια, μπορείς να παρακολουθήσεις κάποιο από τα σεμινάριά μου και να διαβάσεις τα ΔΩΡΕΑΝ ebooks που θα κατεβάσεις με ευκολία από την ιστοσελίδα μου. Ακολούθησέ με στην επίσημη Facebook Page, όπου μπορείς να ενημερώνεσαι για λογοτεχνικούς διαγωνισμούς αλλά και να διαβάζεις μικρά συγγραφικά μυστικά.

Καλή επιτυχία!

Φιλικά,

Λυδία Ψαραδέλλη

Lydia Psaradelli

Θα χαρώ να λάβω το σχόλιό σου

Translate »