Η ιστορία που αξίζει να γραφτεί

Όταν είσαι νέος συγγραφέας, οι φοβίες είναι πολλές και ποικίλες και δεν σε αφήνουν να ξετυλίξεις τις επιθυμίες σου.

Το όποιο θάρρος χάνεται και οι αμφιβολίες είναι περισσότερες από την ανάγκη σου να νιώσεις ότι μπορείς κι εσύ να γίνεις ένας συγγραφέας, σαν εκείνους που βλέπεις και θαυμάζεις,  μυρίζεις τα βιβλία τους και παρακολουθείς να κάνουν βήματα που λαχταράς να γίνουν δικά σου.

Τότε, όλη η θετική στάση και σιγουριά μετατρέπεται σε ερωτηματικά που δεν σταματούν να ξεπηδούν σε όλες τις φάσεις. Και ο φόβος, γίνεται συνήθεια που όταν φτάνει τα όρια του εθισμού είναι το ίδιο καταστροφικός με όλους τους γνώριμους εθισμούς. Αντί να ολοκληρώνεις ένα διήγημα, ένα δοκίμιο, μια ιστορία που νιώθεις ότι θέλεις να εξιστορήσεις, μια υπόθεση που θα γίνει βιβλίο, χιλιάδες ερωτήματα και φόβοι παίρνουν την θέση της υγιούς δημιουργικότητας. Δράκοι και πόλεμοι σε νέα μορφή «κατατρώνε» στη δημιουργικότητά σου και εξουσιάζουν το μυαλό σου αντί να γεμίζουν λευκές σελίδες. Ένα μαράζι σε κατατρώει και συ είσαι μισός.

Δεν είσαι μόνος σε αυτό και οι δεκάδες ερωτήσεις που κατακλύζουν το δικό σου  μυαλό, κατακλύζουν το μυαλό χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να γράψουν κάτι καινούργιο ή να το τολμήσουν για πρώτη φορά. Το email μου λαμβάνει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μηνύματα αμφιβολίας από νέους συγγραφείς ή εν δυνάμει συγγραφείς, που εκδηλώνουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αυτή τους την φοβία. Αν παρακολουθείς τακτικά τις δημοσιεύσεις των σχετικών άρθρων μου για την δημιουργική γραφή, θα θυμάσαι το κείμενό μου με τίτλο, «Συγγραφέα, σταμάτα να φοβάσαι!». Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει δημοσιευθεί εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα των αναγνωστών της ιστοσελίδας. Εύκολα μπορεί κάποιος που δεν θέλει να γράψει, πως μπορεί κάποιος να φοβάται να υλοποιήσει τα όνειρά του και να συνεχίζει να φοβάται.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ

Η αποτυχία είναι ο βασικότερος παράγοντας που μας επηρεάζει και παίζει με την ψυχολογία ενός συγγραφέα. Φοβάσαι ότι αυτό στο οποίο θα ρίξεις όλη σου την ενέργεια θα αποδειχθεί άνθρακας, κανένας δεν θα ασχοληθεί μαζί του κι εσύ… τι θα σκεφτεί ο κόσμος για σένα;

Σκέφτεσαι ποιο θα είναι εκείνο το ένα θέμα, άξιο λόγου που θα τραβήξει τη προσοχή και θα «πουλήσει» πολύ… εν ολίγοις θα γίνει ένα Best seller για το οποίο θα μιλάει όλος ο κόσμος και εσύ θα αποδειχθεί ότι είσαι ο καλύτερος συγγραφέας του αιώνα.

Διαβάζεις μυθιστορήματα γνωστών συγγραφέων και ζηλεύεις την πορεία τους, το τι έγραψαν, πως αυτό έφτασε στην δική σου βιβλιοθήκη –ακόμα κι αν κάποια από αυτά δεν είναι από τα αγαπημένα σου, και απορείς πως το έκαναν αυτό-, διαβάζεις βιογραφίες και αποφθέγματα και ορκίζεσαι ότι αυτό θέλεις να κάνεις κι εσύ.

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΦΟΒΙΕΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Υποφέρεις καθώς ο αέρας σου λιγοστεύει και το μόνο που κάνεις είναι να θρέφεις τις φοβίες σου. Όταν αποφασίσεις ότι αυτό θέλεις να κάνεις, γιατί καταλαβαίνεις ότι αυτό σου λείπει, τότε το πρώτο βήμα που θα κάνεις σε τρομάζει απίστευτα. Κι αν δεν είναι το σωστό; Πως θα ξέρεις ότι αποφάσισες συνετά/εμπορικά; Που θα ξέρεις ότι η ιστορία που έχεις να πεις, αξίζει να εξιστορηθεί;

Εσύ, η ιστορία, τα όνειρά σου και το μεγάλο μυστικό

Με ρωτάς αν η δική σου ιδέα για διήγημα/παραμύθι/βιβλίο αξίζει να αποτυπωθεί και να εκδοθεί. Επίτρεψέ μου να μοιραστώ ένα μυστικό μαζί σου: Το βιβλίο που έχεις στο κομοδίνο σου, κυκλοφορεί ακριβώς γιατί κάποιος συγγραφέας δεν φοβήθηκε ότι η ιδέα του δεν αξίζει. Απλά, δούλεψε σκληρά και ΤΟΛΜΗΣΕ.

►Πολλές φορές η μαεστρία ενός συγγραφέα διαφοροποιεί την ιστορία και μπορεί να την κάνει να ξεχωρίσει ή να περάσει απαρατήρητη. Οπότε αν είσαι εν δυνάμει συγγραφέας υπολόγισε ότι θα χρειαστεί να δουλέψεις στην ιστορία σου λίγο παραπάνω από ό,τι θα έκανε ένας συγγραφέας που έχει δοκιμαστεί, γνωρίζει πως λειτουργεί το σύστημα, και έχει εκδώσει αρκετά βιβλία.

►Σημαντικοί παράγοντες προς την υλοποίηση του δικού σου βιβλίου είναι να δουλέψεις σκληρά σε όλα τα στάδια. «Πάτησε» τον φόβο σου και χτίσε σιγά σιγά το δικό σου όνειρο με δουλειά.

►Πίστεψε στην ιδέα που έχεις. Όλες οι ιστορίες αξίζουν να καταγραφούν. Πρόσεξε πολύ τις λεπτομέρειες και αν κάτι σε ανησυχεί ότι κάνει αδύναμη την ιστορία σου ή βαρετή, τροποποίησέ το, αφαίρεσέ το ή εμπλούτισέ την με νέα ενδιαφέροντα στοιχεία.

►Βρες τη ιδέα που σε εμπνέει. Είναι αυτό ένα θέμα για το οποίο θα ήθελες να διαβάσεις;

►Επισκέψου βιβλιοπωλεία και κάνε μια μικρή έρευνα αγοράς. Υπάρχει το θέμα σου στα ράφια του βιβλιοπωλεία; Κι αν το βιβλιοπωλείο είναι μικρό για την δική σου αναζήτηση, ενίσχυσε την έρευνά σου με μια διαδικτυακή έρευνα σε βιβλία με το ίδιο θέμα.

►Μπορείς πάντα να κάνεις μια μικρή έρευνα ανάμεσα σε φίλους σου που αγαπούν το διάβασμα. Πρόσεχε μόνο με ποιους θα μοιραστείς την ιδέα σου. Δεν είναι πάντα όλοι καλοπροαίρετοι και δεν θες να δεις το βιβλίο σου να κυκλοφορεί σύντομα με το όνομα του καλύτερού σου φίλου, στα βιβλιοπωλεία.

►Αναρωτήσου τι σε έκανε από την αρχή να επιλέξεις ένα θέμα σαν αυτό για το έργο σου. Θα ήθελες να διαβάσεις ένα βιβλίο γι’ αυτό; Κι αν σκεφτείς «γιατί όχι;», τότε είσαι σε καλό δρόμο. Γράψε το βιβλίο σου και δείξε στους αναγνώστες σου, γιατί επέλεξες να το γράψεις. Κάνε το ενδιαφέρον και για εκείνους και δούλεψε πολύ πάνω σε αυτό.

Το ένα επιπλέον μυστικό που θα σε βοηθήσει

Αυτό που θα πρέπει να ξέρεις και θα σε βοηθήσει σε όλη σου την συγγραφική ζωή είναι το εξής: Μη γράφεις κατά παραγγελία, σύμφωνα με το τι πιστεύεις ότι θα αρέσει στους αναγνώστες. Αυτό μπορεί να σε καταστρέψει. Αν γράψεις κάτι ίσα ίσα για να πουλήσεις, αυτό θα «βγαίνει» στο κείμενό σου και θα ξεφεύγει κατά πολύ από τα δικά σου πλαίσια. Ο κόσμος θα το καταλάβει και δεν θα σε διαβάζει. Οπότε, γράψε για θέματα που σου αρέσουν, για αυτά που έχεις στην καρδιά σου, δοκίμασε τα όριά σου αλλά μείνε πιστός σε σένα. Γράψε γι’ αυτό που σου αρέσει. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσεις να φτάσεις στις καρδιές των αναγνωστών. Έτσι θα γίνεις ένας πετυχημένος συγγραφέας και τα βιβλία σου θα γεμίσουν γνώσεις τους αναγνώστες.

ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΗΜΕΡΑ. ΜΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΣ ! ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ

Αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο στα υπόλοιπα θέματα του blog που θα σε βοηθήσουν στην όλη διαδικασία της δημιουργικής γραφής. Κατέβασε δωρεάν το ebook με τίτλο «Γράψε το δικό σου βιβλίο τώρα! 10 + 1 βήματα σίγουρης επιτυχίας» από τη αρχική σελίδα και γράψου στο newsletter για να λαμβάνεις δώρα και νέα άρθρα. Μη ξεχάσεις να κατεβάσεις τα μαθήματα δημιουργικής γραφής της σειράς «Μαθαίνω τα μυστικά – Αποκτώ τις δεξιότητες». Αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια, παρακολούθησε ένα από τα σεμινάριά μου που ταιριάζει στις δικές σου

Θα χαρώ πολύ να μου γράψεις τα σχόλιά σου σχετικά με τις δικές σου σκέψεις ή να μου στείλεις email για να συζητήσουμε και να σε βοηθήσω στη προσπάθειά σου. Στείλε μου τις προτάσεις σου για το επόμενο κείμενό μου. Θα χαρώ πολύ να λάβω τις ερωτήσεις σου.  Σε ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σου.

Μη ξεχάσεις να γραφτείς στο ενημερωτικό δελτίο – newsletter (θα βρεις την φόρμα στην αρχική σελίδα), για να λαμβάνεις όλα τα κείμενά μου, με συμβουλές για την συγγραφή.

Φιλικά,

Λυδία Ψαραδέλλη

Lydia-Psaradelli-transparent-black-200x80

5 Replies to “Η ιστορία που αξίζει να γραφτεί”

 1. Πραγματικα όλα όσα γραφετε με αντιπροσωπευουν πλήρως. Ευτυχώς εγώ δεν φοβαμαι να γραψω (γιατί αυτη η ιστορια με βασανιζει απο τα 15 μου και ειμαι 27 οποτε ακομη και να την κρατησω για μενα θα την γραψω) αλλα φοβαμαι σιγουρα την μελλοντικη αποτυχία καθώς επισης και το γεγονόσ πως οι ιδεες μου μπορεί να μην γίνουν αποδεκτες απο κοινό η εκδοτη γιατι είναι λιγο διαφορετικες. Ωστοσο, εστω και για μενα την ιστορια την γραφω οπως ακριβως την θελω.

  1. Χαίρομαι πολύ που τα κείμενά μου σε βοηθούν, Ιφιγένειά μου και μετά την επικοινωνία που είχαμε, θέλω να σου ευχηθώ τα καλύτερα με το έργο σου, σύντομα να ολοκληρώσεις την διόρθωσή του και να βρεις τον εκδότη που θα πιστέψει σε αυτό και θα πραγματοποιήσει την έκδοσή του. Μη σταματάς να δουλεύεις σκληρά προς αυτό τον δρόμο. Σύντομα θα δημοσιεύσω και το σχετικό άρθρο για τη χρησιμοποίηση των ιστορικών προσώπων που συζητήσαμε, και οφείλω να ομολογήσω ότι είναι κάτι που με αφορά και εργάζομαι πάνω σε αυτό τα τελευταία 6 χρόνια.

 2. Θα ήθελα για αρχή να σας δωσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για το blog και για τις συμβουλές που δίνετε. Έδω και καιρό, καταπιάνομαι με την συγγραφή ενός μυθιστορήματος, η πρώτη σοβαρή μου απόπειρα. Ένα μυθιστόρημα το οποίο έχω σβήσει και έχω ξαναγράψει, χωρις να το τελειώσω ποτέ, τουλάχιστον τρεις φορές. Πάντα καθώς το διάβαζα, έμενα ανικανοποίητος απο το αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι δεν είμαι καλός στην ανάπτυξη των χαρακτήρων μου. Με αποτέλεσμα, να έχω φτάσει ήδη στα μισά του βιβλίου και να έχω κολλήσει εκεί. Θα μου ήταν χρήσιμες κάποιες συμβουλές απο εσάς αν ήταν δυνατόν
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  1. Σε ευχαριστώ Ηλία για τα τόσο όμορφα λόγια σου και με συγχωρείς πολύ για τη καθυστέρηση της απάντησής μου.

   Το ότι έχεις επισημάνει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα είναι πολύ θετικό και θα σε βοηθήσει ώστε η επόμενη φορά συγγραφή του βιβλίου να είναι πιο σωστή. Φυσικά δεν θα ήθελα να κάνεις πάλι όλο τον κόπο να γράψεις εκ νέου το βιβλίο σου και να καταλήξεις για άλλη μια φορά να το σβήνεις απογοητευμένος. Ο συγγραφικός σου χρόνος είναι πολύτιμος.

   Θα πρότεινα να ξεκινήσεις από εκεί που αναγνώρισες το πρόβλημα: την δόμηση των χαρακτήρων. Ασχολήσου με τους χαρακτήρες του βιβλίου σου μια ολόκληρη εβδομάδα. Βάλε προτεραιότητα την σωστή δημιουργία τους. Είναι πλάσματα φτιαγμένα από σένα και έχεις την δύναμη να τα κάνεις συναρπαστικά. Δεν γνωρίζω ακριβώς την υπόθεση του βιβλίου σου αλλά πάντα μπορούν να προβληθούν δυναμικοί και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Πρόσθεσε κάποια μυστικά στη ζωή τους. Μη γράψεις απευθείας την ιστορία σου. Πάρε χαρτί και στυλό, post it και μαρκαδόρους και νιώσε και πάλι παιδί. Γράψε τα χαρακτηριστικά του κάθε χαρακτήρα σου, τοποθέτησε στο πλευρό του φίλους και εχθρούς, αδυναμίες και πάθη.

   Μη σταματήσεις πριν γράψεις 2-3 σελίδες για τον καθένα από τους χαρακτήρες σου. Όταν το ολοκληρώσεις θα πρέπει να ξέρεις απέξω και ανακατωτά τον κάθε έναν από αυτούς. Να γνωρίζεις τι είναι ικανός να κάνει.

   Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να λειτουργήσεις και στα υπόλοιπα στάδια της αφήγησης της ιστορίας σου. Καλό είναι να γνωρίζεις το κάθε βήμα, όλες τις ανατροπές και να έχεις φτιάξει ένα πλήρες πλάνο πριν την αφήγηση.

   Και θα ήθελα να σου προτείνω και κάτι διαφορετικό: Αν έχεις ήδη σπαταλήσει απίστευτες ποσότητες ενέργειας σε αυτό το βιβλίο (από την σκέψη μέχρι και την συγγραφή του), κάνε ένα διάλειμμα από αυτό. Γράψε την επόμενη ιστορία σου. Κάνε ένα – ένα τα βήματα και ολοκλήρωσε κάτι διαφορετικό. Μη το ξεχάσεις… απλώς επέστρεψε μετά από ένα χρονικό διάστημα και πάλι σε αυτό.

   Θα χαρώ να έχω νέα σου σύντομα. Καλή επιτυχία!

 3. Σευχαριστώ για την απάντηση σου. Ένα άλλο θέμα που με απασχολεί, είναι η έκταση του έργου. Υπολογίζω ότι αυτό που γράφω θα είναι περίπου 30-35000 λέξεις. Αξίζει να τραβήξω το μήκος εις βάρος της υπόθεσης; Προσπαθώ να επικεντρωθώ περισσότερο στους ‘ηρωες οαρά στην δράση αλλά βλέπω ότι το αποτέλεσμα είναι μάλλον “φτωχό” σε έκταση. Τελικά, ποιό είναι το ζητούμενο;

Θα χαρώ να λάβω το σχόλιό σου

Translate »
Αρέσει σε %d bloggers: