8 + 1 πράγματα που σε εμποδίζουν να γράψεις το βιβλίο σου

8 + 1 πράγματα που σε εμποδίζουν να γράψεις το βιβλίο σου

Ζω για να μυρίζω τις σελίδες των βιβλίων.

Υπερβολή θα μου πεις. Μπορεί. Στο κάτω κάτω της γραφής…μπορώ να το κάνω γιατί μου αρέσει να παίζω με τις λέξεις.

Κι όμως, μου αρέσει να το κάνω!

Πάντα ζήλευα τους συγγραφείς. Τους ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει τις φοβίες τους και δοκιμάζουν τον εαυτό τους. Μια μια τις λέξεις, αφήνουν κληρονομιά στην επόμενη γενιά.

Με θυμάμαι, σε μικρή ηλικία ακόμα, να περνάω το χέρι μου πάνω από τα βιβλία, που ήταν τοποθετημένα προσεκτικά το ένα δίπλα στο άλλο, τότε που τα βιβλιοπωλεία ήταν ναοί με πίνακες που απαγορευόταν να ακουμπήσεις…πόσο μάλλον να τους μυρίσεις. Αλλά ακόμα και οι πιο αυστηροί κανόνες είναι για να τους παραβιάζεις. Η μυρωδιά ακολουθούσε την αφή και η παιδική μου ηλικία δανειζόταν χιλιάδες χρώματα, μυρωδιές και εικόνες. Σίγουρα, το να είσαι καλός πελάτης του βιβλιοπωλείου, βοηθούσε εκείνα τα χρόνια, για να κάνει την “αμαρτία” σου πιο εύκολη.

Κρατάω αυτή τη στιγμή ένα από τα νέα βιβλία που πριν λίγο στηριζόταν σε εκείνο τον τεράστιο λόφο βιβλίων πάνω στο κομοδίνο μου.

Την ημέρα που το αγόρασα, η επίσκεψή μου στο βιβλιοπωλείο δεν ήταν απαραίτητη. Αν και πάντα πονάει αυτό όταν γίνεται, οι ρυθμοί της ζωής μας έχουν γίνει τόσο γοργοί, που το να αγοράσεις ένα βιβλίο διαδικτυακά, σου προσφέρει πολλά ενώ σου κλέβει και λίγη από την χαρά που σου περιέγραψα παραπάνω.

Όταν άνοιξα τη συσκευασία, το πήρα στα χέρια μου και το περιεργάστηκα. Πρόσεξα τη γραμματοσειρά και την φωτογραφία του εξωφύλλου. Χάιδεψα το ανάγλυφο εξώφυλλό του και άνοιξα τις σελίδες του. Ένα νέο, ζηλευτό, φρεσκο μυρωδιαστό βιβλίο μόλις είχε γίνει μέρος της ζωής μου.

Τόσα όμορφα συναισθήματα να κατακλύζουν το είναι σου. Γιατί αφού τα βιβλία, σου δημιουργούν μόνο όμορφα συναισθήματα, δεν μπορείς να γράψεις και συ ένα; Γιατί να μην είναι το δικό σου βιβλίο, την επόμενη φορά που θα πιάσεις στα χέρια σου και θα μυρίσεις; Αφού είναι τόσο όμορφο γιατί δεν είναι εύκολο να γράψεις και συ ένα;

Ας δούμε μαζί, ποια είναι τα 8 + 1 πράγματα που σε εμποδίζουν να γράψεις το βιβλίο σου.

1. Αναβλητικότητα. “Κάποια στιγμή θα γράψω το βιβλίο μου”. Όλα τα άλλα προηγούνται: η κοινωνική ζωή, οι δουλειές, ο ύπνος, τα ταξίδια, η οικογένεια, οι φίλοι, η ζωή, και εκείνη η ώρα για να γράψεις το βιβλίο σου δεν βρίσκεται ποτέ.. Δεν διαφωνώ, απλώς να σου τονίσω ότι μπορείς να τα κάνεις ταυτόχρονα όλα αυτά. Από ένα σημείο και έπειτα οι προτεραιότητές σου θα σε πνίγουν, έτσι κι αλλιώς, και θα αφήνεις κάτι για να αφιερώσεις τον χρόνο σου σε κάτι άλλο. Μοίρασε έξυπνα τον χρόνο σου. Δέκα λεπτά συγγραφής, την ώρα που περιμένεις στην ουρά στην τράπεζα. Δέκα λεπτά γραφής πριν ξεκινήσει το ρεσιτάλ πιάνου της κόρης σου. Δέκα λεπτά συγγραφής πριν κοιμηθείς. Μισή ώρα γραφής όταν ξυπνάς το πρωί (ναι, βάλε λίγο πιο νωρίς το ξυπνητήρι! Αυτό θα το συζητήσουμε διεξοδικά λίγο πιο κάτω).

2. Αμφιβολία. Πιστεύεις ότι δεν θα τα καταφέρεις. Συγγραφέας, ποιος, εσύ; Ναι, εσύ! Άσε τις αμφιβολίες και βάλε μπροστά το βιβλίο που θεωρητικά ήθελες πάντα να γράψεις. Το χουν κάνει τόσοι άνθρωποι πριν από σένα. Το κάνουν και τώρα που εσύ διαβάζεις τις δικές μου αράδες και πίστεψέ με, θα συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον. Έχουν και κείνοι τις αμφιβολίες τους. Πριν γράψουν τις πρώτες σελίδες τους, ήταν ακόμα πολλές αλλά τις παλεύουν καθημερινά.

3. Αυτοκριτική. Το ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο. Η τελειομανία και η αυτοκριτική έχουν καταστρέψει κόσμο, πόσο μάλλον συγγραφείς και καλλιτέχνες. Μπορείς να σταματήσεις να σε ακούς; Βάλε το μυαλό σου να δουλεύει σενάρια, υποθέσεις, χαρακτήρες. Βάλε το στυλό και το χαρτί και σκιαγράφησε τον πρωταγωνιστικό σου χαρακτήρα. Γράψε λεπτομέρειες για τη συμπεριφορά του, τι του αρέσει να τρώει για πρωινό, πόση ζάχαρη βάζει στον καφέ του. Μήπως βάζει καστανή ζάχαρη; Εστίασε το μυαλό σου σε αυτό που πρέπει να κάνεις και όχι στο να κριτικάρεις τι γράφεις και πως φαντάζει. Συγκεντρώσου στη δουλειά σου.

4. Σκέφτεσαι το μέλλον (προώθηση, γνωστούς, εκδόσεις). Ο φόβος και ο τρόμος κάθε συγγραφέα: η τύχη της δουλειάς του. Όπως κάθε γονιός, είναι λογικό να ανησυχείς για το “παιδί” σου. Αυτό που θα γράψεις, θα έχει επιτυχία; Θα το εκδώσει κάποιος; Κι αν όχι; Αν μείνει στο συρτάρι του γραφείου σου με μόνους αναγνώστες εσένα και το σκύλο σου; Πάρε μια ανάσα και μια συνταγή για θετική σκέψη. Το βιβλίο σου θα έχει επιτυχία γιατί θα είναι δική σου δημιουργία και δεν θα επιτρέψεις σε κανέναν να του μπλοκάρει το δρόμο! Σήκωσε τα μανίκια σου και ετοιμάσου να παλέψεις γι αυτό. Και μια επιπλέον συμβουλή: Ανάρτησε την πρόοδό σου στα social media. Απέκτησε το δικό σου κοινό, το οποίο θα σε ενθαρρύνει και θα σε προτρέπει να συνεχίσεις. Στο τέλος θα έχεις κερδίσει αρκετούς αναγνώστες που θα θέλουν να διαβάσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου.

5. Κούραση και βαρεμάρα, γενικά το τωρινό σου βόλεμα σε κρατάει ασφαλή. “Είμαι κουρασμένος”, “Δεν έχω χρόνο”, “Βαριέμαι”. Δικαιολογίες που διαιωνίζουν μια κατάσταση. Αν είσαι τόσο καλά βολεμένος, ίσως δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε. Σκέψου τι είναι σημαντικό για σένα.

6. Φοβάσαι την αποτυχία. Κι αν το γράψεις, και μείνει σε κείνο το συρτάρι ή στην χειρότερη των περιπτώσεων, γίνεις ρεζίλι σε φίλους και γνωστούς με αυτά που γράφεις; Πρέπει να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να λάβεις μια γενναία απόφαση: Θα γράψεις το βιβλίο που θέλεις εσύ να διαβάσεις και θα σε δικαιώνει απ’όλες τις απόψεις. Δεν θα αρέσει σε όλους. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, αλλά θα αρέσει σε σένα και το κυριότερο είναι ότι θα σου αρέσει τόσο πολύ που θα παλέψεις γι’αυτό!

7. Φοβάσαι τι θα αποκαλύψεις για τον εαυτό σου. Ιδιωτική ζωή. Η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα από τη στιγμή που θα ασχοληθείς μαζί τους, θα σου χρεωθούν θες δε θες. Οι αναγνώστες πιστεύουν ότι ό,τι γράφει ο συγγραφέας, το έχει βιώσει. Όσες φορές και να υποστηρίξεις το αντίθετο, δεν θα σε πιστέψουν απόλυτα. Οπότε γι άλλη μια φορά αποφάσισε το θέμα του βιβλίου σου με θάρρος και χωρίς φόβο. Πρέπει να είσαι έτοιμος να παλέψεις με όλες τις δυνάμεις σου. Το ίδιο ισχύει κι αν τελικά θέλεις να αποκαλύψεις σημαντικά προσωπικά θέματα. Ετοιμάσου να υπερασπιστείς ό,τι γράψεις.

8. Σου αρέσουν πιο πολύ άλλα πράγματα. Τι επιλέγεις να κάνεις τις ώρες που είναι αποκλειστικά για σένα; Σερφάρεις ασταμάτητα στο διαδίκτυο; Διαβάζεις; Περνάς τις ώρες με τους φίλους σου; Τότε δεν είναι προτεραιότητά σου η συγγραφή και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αν δεν το θελήσεις ο ίδιος. Σκέψου και ζύγισε τις επιλογές σου.

Σου χρωστάω ένα ακόμα θέμα που σε κρατάει από το να ξεκινήσεις να γράφεις εκείνο το πολυπόθητο βιβλίο, και αυτό είναι:

+1. Μεγάλες προσδοκίες. Αυτές οι προσδοκίες που έχεις από σένα. Περιμένεις ότι το βιβλίο σου θα είναι το καλύτερο του κόσμου, θα έχει τις καλύτερες κριτικές και ο κόσμος θα το μετατρέψει σε best seller. Ναι, όλα αυτά μπορούν να γίνουν. Αλλά οι στατιστικές είναι λίγο πιο απαισιόδοξες σε σχέση με το πρώτο βιβλίο ενός συγγραφέα. Εμείς όμως δεν είμαστε άνθρωποι των αριθμών (και να είμαστε, το προσπερνάμε και ακούμε την καρδιά μας). Πρέπει να έχεις υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό σου, πρέπει να θέσεις όρια και το ελάχιστο της ποιότητας που θα έχει το βιβλίο σου, γιατί αυτό θα είναι το πρώτο μιας μεγάλης σειράς προσωπικών σου βιβλίων.

Κι αν ακόμα αναρωτιέσαι αν είναι εύκολο για σένα να ξεκινήσεις να γράφεις ένα ολόδικό σου βιβλίο, είναι καιρός να μπούμε σε μια συγκεκριμένη σειρά, και μαζί βήμα-βήμα να υλοποιήσουμε το όνειρό σου.

Πως είναι το πρόγραμμά σου για τη νέα εβδομάδα που έρχεται;

Ρύθμισε το ξυπνητήρι σου μισή ώρα νωρίτερα για κάθε μέρα από δω και πέρα, μέχρι να πούμε κάτι διαφορετικό. Αυτή η μισή ώρα θα είναι αφιερωμένη στη συγγραφή. Για σένα και τις λέξεις.
Αυτή τη μισή ώρα, θέλω να την κρατήσεις ιερή. Είναι μόνο για σένα και τις λέξεις που θα ρέουν με στόχο να γράψεις 2000 λέξεις. Το αν θα τις γράψεις στον επεξεργαστή σου στον υπολογιστή σου ή σε μια σελίδα χαρτί, δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε. Το τι θα γράψεις είναι ένα μεγάλο θέμα. Δεν θέλω να ξεκινήσεις το βιβλίο σου! Θέλω να γράψεις ό,τι σου έρχεται εκείνη τη στιγμή. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να ξεκλειδώσεις μυαλό, ψυχή και τις λέξεις που κρατάς ομήρους. Μπορείς να γράψεις τι αισθάνεσαι που σε ξύπνησα μισή ώρα πιο νωρίς, να περιγράψεις τους ήχους του πρωινού, τα πουλάκια που τιτιβίζουν χαρούμενα, τις κόρνες από τα αυτοκίνητα, την ησυχία της οικογένειά σου που κοιμάται ακόμα. Αλήθεια, πότε το απόλαυσες αυτό; Σημείωσε συναισθήματα ή ακόμα και την λίστα για το σούπερ μάρκετ. Μη ξεχάσεις το γάλα! Όλα αυτά θα είναι η αρχή της καθημερινότητάς σου, μέχρι να πούμε κάτι διαφορετικό. Αν δεν έχεις γράψει ποτέ ημερολόγιο, ίσως σε δυσκολέψει αλλά θα δεις ότι η δημιουργικότητά σου αρχίζει ήδη να βρίσκει μια διέξοδο.

Καλή αρχή!

Φιλιά,

Λυδία Ψαραδέλλη
Lydia-Psaradelli-transparent-black-200x80

 

 

ΥΓ. Μη σταματάς να μου γράφεις, να κάνεις like στη σελίδα στο facebook για να παρακολουθείς διαγωνισμούς που αναρτώ και άλλα νέα μας. Αναμένω τα σχόλιά σου και την εμπειρία σου από τη νέα ασχολία των 2000 λέξεων. Δεν είναι μια υπέροχη νέα αποστολή; 🙂

Άφησε εδώ το σχόλιό σου και θα σου απαντήσω

Translate »