Πώς θα βρεις τον χρόνο και την ενέργεια να γράψεις το βιβλίο σου

Πως θα βρεις τον χρόνο και την ενέργεια να γράψεις το βιβλίο σου

Οι προηγούμενες μέρες ήταν γεμάτες επικοινωνία με εσάς. Έλαβα πολλά ερωτήματά και επικοινωνήσαμε αρκετά, λύνοντας απορίες και πραγματοποιώντας κάποιες διαδικτυακές συζητήσεις οι οποίες ήταν εποικοδομητικές, όχι μόνο για σας αλλά και για μένα.

Θέλω να σε ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για αυτή την συμμετοχή σου!

Το κείμενό μου με τίτλο “Πως πρέπει να ξεκινάει το βιβλίο σου για να έχει επιτυχία;”, έθεσε μια καλή βάση για να ξεκινήσουμε έναν πετυχημένο δρόμο προς την συγγραφή.
Μην ξεχνάς ότι περιμένω νέα δικά σου ερωτήματα, προτάσεις ή ό,τι άλλο σε προβληματίζει και θέλεις να τα μοιραστείς με έναν καλό συνομιλητή που ξέρει πάνω από όλα να ακούει και να προτείνει ουσιαστικές λύσεις.

Το επόμενο ερώτημά σου με το οποίο θα ασχοληθώ, έχει να κάνει με την δική σου δέσμευση απέναντι σε αυτό που αγαπάς να κάνεις: την συγγραφή. Θα σε παραξενεύει η χρήση της λέξης “δέσμευση”, γιατί τα σχετικά ερωτήματα που έφτασαν σε μένα, δεν έκαναν λόγο για δέσμευση αλλά για αδυναμία να μείνεις πιστός σε ένα ημερήσιο πρόγραμμα, έτσι ώστε να ολοκληρώσεις το πολυπόθητο βιβλίο σου. Μίλαγαν για το πως δεν σε καταλαβαίνουν οι γύρω σου, όταν θέλεις να γράψεις και δεν σταματούν να σε ενοχλούν, μη σεβόμενοι τον χρόνο και την ανάγκη σου αυτή. Έκαναν λόγο για το πόσο άσχημη δείχνει η καθημερινότητα, που με τις υποχρεώσεις και την κούραση που σου φέρνει, δεν σου αφήνει ενέργεια να ακουμπήσεις τα δάχτυλά σου στο πληκτρολόγιο ή να γράψεις έστω δυο προτάσεις με το στυλό σου σε ένα σημειωματάριο.

Σε καταλαβαίνω!

Περισσότερο από ότι νομίζεις.

Μπορώ όμως να σου προτείνω κάτι που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο και σε λίγους μήνες να κρατάς στο χέρι σου το δικό σου χειρόγραφο/αντίτυπο, έτοιμος να πλησιάσεις τον εκδότη σου. (Μην σε αγχώνει αυτό. Θα το συζητήσουμε και σου έχω λύσεις ακόμα και σε αυτό).

Κάποτε ήμουν στην θέση σου. Ο χρόνος δεν έφτανε. Όλα και όλοι είχαν προτεραιότητα έναντι της συγγραφής. Και εγώ ασφυκτιούσα. Ένιωθα ότι κάτι μου έλειπε. Όταν ακόμα όλα έδειχναν θολά και οι αποφάσεις δεν είχαν παρθεί, πάλευα με τον εαυτό μου και με όλους τους άλλους. Χρόνος και χώρος συγκρουόντουσαν γύρω μου, προκαλώντας με σε μια μάχη που ακόμα δεν γνώριζα ότι μπορούσα να νικήσω.

Η συγγραφή ήταν στο τέλος της λίστας. Οι δικαιολογίες ήταν ακριβώς αυτό που υποδηλώνει ο χαρακτηρισμός τους: δικαιολογίες.

Η λύση είναι τόσο απλή, που μόνο όταν την εφαρμόσεις και δεις τα αποτελέσματα που έχει, θα καταλάβεις την δύναμή της.

Είσαι μόνο μερικά βήματα μακριά από την πραγματοποίηση του δικού σου συγγραφικού ονείρου.

Θέλω να σκεφτείς σοβαρά για μερικά λεπτά και να κάνεις μια λίστα με ανθρώπους που έχεις χρησιμοποιήσει σαν αναγνώστες σου τον τελευταίο καιρό. Ανθρώπους στους οποίους εμπιστεύεσαι τα κείμενά σου και σέβεσαι την κριτική τους.

Συμπλήρωσε την λίστα σου με ανθρώπους που γνωρίζεις διαδικτυακά και μιλάτε για την συγγραφή. Βρες τις ομάδες που αφορούν το βιβλίο και την συγγραφή και σημείωσέ τες στην λίστα σου, επίσης.

Πρέπει αυτή τη στιγμή η λίστα σου να είναι αρκετά μεγάλη. Όλο αυτό είναι το δίκτυό σου. Αυτό που θα σε βοηθήσει να μείνεις πιστός/ή στην συγγραφική σου προσπάθεια.

Χτίσε μια καθημερινή επικοινωνία με ανθρώπους που έχεις στην λίστα σου. Καθημερινή όμως. Άτυπα δεσμεύσου να λειτουργείς υπέρ τους, να τους ενημερώνεις για τυχόν λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ιστοσελίδες που δέχονται συμμετοχές αλλά και ο,τιδήποτε μπορεί να αφορά την ενασχόλησή σας με την συγγραφή. Δεν θα “δέσεις” με όλους τους ανθρώπους στην λίστα σου. Για αυτό και ξεκινήσαμε με μια μεγάλη λίστα, για να καταλήξουμε το πολύ σε δύο άτομα.

Στον χρόνο, αυτοί οι άνθρωποι θα εναλλάσσονται, θα δοκιμάζονται, άλλοι θα φεύγουν και άλλοι θα προστίθενται.

Μη ξεχνάς ότι και συ είσαι μέρος μιας αντίστοιχης λίστας.

Μη ξεχνάς τις υποχρεώσεις σου.

Πίστευε στον συγγραφέα σου (αυτός είναι ο ρόλος του από δω και πέρα).

Ασυναίσθητα μια σχέση θα δημιουργηθεί ανάμεσά σας. Ημερομηνίες για διαγωνισμούς αλλά και υγιής ανταγωνισμός θα χαρακτηρίζουν την σχέση σας. Ένα μικρό δίκτυο θα δημιουργηθεί και θα σας τροφοδοτεί με πληροφορίες αλλά και ενέργεια.

Θα υπάρξουν φορές που θα νιώθεις πάρα πολύ κουρασμένος για να ασχοληθείς με το παραμικρό αλλά ο συγγραφέας σου θα είναι ξεκούραστος, έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο, με τα δάκτυλά του να ταξιδέψουν ακούραστα πάνω στο πληκτρολόγιο.

Πίστεψέ με. Αυτό θα σε ενεργοποιήσει.

Όταν βρεις τον συγγραφέα σου που μπορεί να κάνει την καρδιά και το μυαλό σου να πατήσουν τέρμα το γκάζι, τότε ετοιμάσου για ένα συναρπαστικό ταξίδι.

Μοιράσου μαζί του την προσπάθειά σου να ολοκληρώσεις το βιβλίο σου. Δεσμεύσου (κάπου την έχω ξαναδεί αυτή τη λέξη) ότι κάθε βράδυ θα του στέλνεις να διαβάζει τις επόμενες 2000 λέξεις από το βιβλίο σου. Κάθε βράδυ όμως!

Πίστεψέ με…Το βράδυ είναι η καλύτερη ώρα για να γράψεις, ιδίως αν όλη μέρα εργάζεσαι σε κάποιον διαφορετικό τομέα.

Ζήτα του να είναι ειλικρινής και μη ξεχνάς ότι αυτές οι 2000 λέξεις θα διορθωθούν μετά στο σύνολό τους. Σε αυτή τη φάση της συγγραφικής διαδικασίας, το μόνο που χρειάζεσαι είναι κάποιον να σε επιβλέπει με τον καλύτερο τρόπο.

Μη ξεχνάς…το ίδιο θα κάνεις και συ.

Επιπλέον, μη ξεχάσεις να γραφτείς σε newsletter πηγών που θα σε τροφοδοτούν με λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, που θα σε βοηθήσουν στα πρώτα βήματα της συγγραφικής διαδρομής και όχι μόνο! Οι άνθρωποι που αγαπούν την συγγραφή δεν σταματούν ποτέ να παίρνουν μέρος σε αυτούς τους διαγωνισμούς, προκαλώντας την πένα τους, καθημερινά και ακονίζοντας το πνεύμα τους.

Σύντομα θα ενημερώνεσαι και από το newsletter του lydiapsaradelli.gr για μερικούς από τους σημαντικότερους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Οπότε, συμπερασματικά, έχουμε και λέμε:

►Βρες τον δικό σου συγγραφέα, συνοδοιπόρο, μέντορα, ανταγωνιστικό πνεύμα. Μοιράσου μαζί του κάθε βράδυ τις 2000 λέξεις που έγραψες μέσα στην ημέρα. Αν σε κινητοποιεί καλύτερα, γράψτε ένα βιβλίο μαζί. Κάθε φορά από 2000 λέξεις ο καθένας, μέρα παρά μέρα.

►Γράψου σε newsletters λογοτεχνικών σελίδων και περιοδικών. Αφιέρωσε χρόνο να βρεις ποια είναι εκείνα που ταιριάζουν σε σένα. Αντάλλαξε απόψεις, συμβουλές, πηγές, ιδέες.

►Γίνε μέλος σε λογοτεχνικές ομάδες και εκδόσεις. Ακολούθησέ τους στο Facebook.

►Φτιάξε ένα γερό δίκτυο και φέρσου του με τον καλύτερο τρόπο.

►Διάβασε βιογραφίες συγγραφέων. Έχουν πολλά να σε διδάξουν από την δική τους καθημερινότητα. Πως νίκησαν εκείνοι τον χρόνο και τον χώρο;

ΥΓ Μην απογοητευθείς αν αργήσεις να βρεις έναν καλό συγγραφέα να σε συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι και ταυτόχρονα να προκαλεί το πνεύμα σου. Θα γνωρίσεις πολλούς στην πορεία των ετών. Ο καθένας θα έχει και κάτι να σου προσφέρει. Όπως θα κάνεις και εσύ, εξάλλου!

Περιμένω να μου γράψεις πως προχωράει η δική σου αναζήτηση για τον συγγραφέα σου, καθώς και για το χτίσιμο του δικτύου σου.

Στείλε μου τα ερωτήματά σου, γράψε μου τα σχόλιά σου και γράφε! Μη σταματάς καθόλου.

Φιλικά,

Λυδία Ψαραδέλλη
Lydia-Psaradelli-transparent-black-200x80

 

 

6 Replies to “Πώς θα βρεις τον χρόνο και την ενέργεια να γράψεις το βιβλίο σου”

 1. Εχω ηδη γραψει το 1ο μου μυθιστορημα……απλα δεν το χω εκδοσει ακομα.Συμβουλευτηκα μια φιλη…αξια στο ειδος της οπου και βοηθηθηκα ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΑ.
  Φυσικα θα κανω το ιδιο με τις οδηγιες σου…..Ο δρομος της γραφης….μοναχικος μεν αλλα παρειστικος..οσο αφορα ΤΑ ΜΕΛΙΑ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΩΣ ΚΑΛΕΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ….ΑΠ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ Η ΤΗΣ ΚΑΘΕΜΙΑΣ ΣΑΣ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ….
  ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΩ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ..ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΥΣΤΗΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ..ΟΠΩΣ ΖΗΤΑΜΕ ΚΙ ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΕΜΕΙΣ……ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ……..

  1. Σε ευχαριστώ για τα όμορφά σου λόγια, Άννα μου! Εύχομαι σύντομα να προχωρήσεις και στην έκδοση του μυθιστορήματός σου. Η διαδικασία του να μαθαίνεις δεν σταματάει ποτέ. Οι συγγραφείς μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον και δεν σταματάμε ποτέ να δουλεύουμε. Εύχομαι τα καλύτερα και περιμένω νεότερα από την συγγραφική σου διαδρομή.

 2. Λυδια μου…υπεροχη η ευστοχη επικεντρωση θεματικων ενοτητων..γρηγορσης και νη εφησυχασμου…του αλλου μας εαυτου..του δημιουργικου…του αυτοχριζομενου…ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ….
  ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Σ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ…
  Ηδη ξεκινησα το 2 μου μυθιστορημα…
  Στα συν Νορα της προτροπης και στα σημαντρα της αποτροπης.

  1. Σε ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα σχόλιά σου, Άννα μου! Χαίρομαι πολύ που κατάφερα όλα αυτά που γράφεις. Με το καλό να ολοκληρώσεις το δεύτερο μυθιστόρημά σου. Θα χαρώ πολύ να το διαβάσω όταν με το καλό εκδοθεί.

 3. Οι συμβολές σας είναι πάντα εξαιρετικές και βοηθητικές .Είμαι ένα δωδεκάχρονο κορίτσι με όνειρο να γίνω συγγραφέας .Εδώ και δυο χρόνια έχω ξεκινήσει να γράφω ένα βιβλίο αλλά αντιμετωπίζω ένα μεγάλο πρόβλημα και δεν εχω καταφέρει να το λύσω . Μου έρχονται πολλές ιδέες και δεν ξέρω ποια να γράψω με αποτέλεσμα να μένω πάντα στο πρώτο κεφάλαιο και να σβήνω συνεχώς .Έτσι όπως πάω δεν θα τελειώσω ποτέ …..

  1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα τόσο καλά σου λόγια, Λένη. Κάθισε και κατέγραψε όλες τις ιδέες σου, επιγραμματικά σε μια κόλλα χαρτί ή όπου αλλού σε βολεύει. Αυτό το καλοκαίρι συγκεντρώσου σε μια από όλες τις ιδέες. Όλες τις υπόλοιπες τοποθέτησέ τες σε ένα συρτάρι και δεσμεύσου ότι δεν θα τις βγάλεις από εκεί εάν δεν ολοκληρώσεις το θέμα που έχεις επιλέξει. Μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές σου, ασχολήσου μαζί του (με τις οδηγίες που δίνω στα σχετικά άρθρα μου). Καλή επιτυχία! 🙂

Θα χαρώ να λάβω το σχόλιό σου

Translate »
Αρέσει σε %d bloggers: